Zelený zákal postihuje děti i seniory. Onemocnění je neléčitelné, důležitá je prevence

Nitrooční tlak si ve čtvrtek nechávali lidé změřit přímo v budově Českého rozhlasu na Vinohradské ulici v Praze. Akce měla upozornit na prevenci vzniku zeleného zákalu. Tuto nemoc většinou neprovází jiné potíže se zrakem nebo bolest, proto pacienti často přijdou pozdě. Bezplatné měření pořádal Český rozhlas Dvojka a pražská Všeobecná fakultní nemocnice jako součást Světového týdne glaukomu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měření nitroočního tlaku v Českém rozhlase

Měření nitroočního tlaku v Českém rozhlase | Foto: Filip Jandourek

„Zelený zákal se může rozvinout opravdu u každého, od dětí po seniory. Nicméně platí, že zvýšený výskyt je u lidí nad 40 let věku. Důležité je chodit na komplexní preventivní vyšetření oka, jehož součástí je i měření nitroočního tlaku,“ říká mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož.

Měření nitroočního tlaku je bezbolestné, pro slabší povahy možná trochu nepříjemné, ale zkušenému lékaři, jako je Marek Fichtl ze Všeobecné faktuální nemocnice v Praze, zabere tak tři minuty. „Máte 14, to je dobré. Norma je do 21,“ popisuje Fichtl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zelený zákal postihuje děti i seniory. Onemocnění je neléčitelné, důležitá je prevence. Natáčela Eva Rajlichová

Řada lidí si plete šedý a zelený zákal. Při šedém zákalu si pacienti stěžují na postupně se zhoršující mlhavé vidění.

Při tom zeleném, glaukomu, nemusí dlouho zaznamenat žádný varovný signál. Jedním z příznaků může být právě zvýšený nitrooční tlak. Lékař Marek Fichtl ho naměřil paní Anně.

„Máte na obou očích 24,4. Nemusí to nic znamenat, ale chtělo by to vyšetřit,“ říká jí Fichtl. A paní Anna slibuje, že navštíví svého očního lékaře.

Měření nitroočního tlaku v Českém rozhlase | Foto: Filip Jandourek

Většina lidí do budovy Českého rozhlasu přišla spíš z preventivních důvodů. Pokud se zelený zákal včas zachytí a pacient dodržuje léčbu, nemusí mít skoro žádná omezení. Onemocnění je ale neléčitelné.

„Choroba není zcela vyléčitelná, ale lze s ní žít a naprosto ji mít pod kontrolou,“ říká vedoucí glaukomového centra Všeobecná fakultní nemocnice Eva Růžičková. „Jednoznačně bych poradila nekupovat si první brýle v drogérii. Při předpisu prvních brýlí kolem 38. nebo 40. roku jít k očnímu lékaři a nechat si udělat komplexní vyšetření,“ doplňuje.

Ambulantně léčených pacientů se zeleným zákalem neboli glaukomem v České republice každý rok přibývá. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky jich bylo předloni přes 350 tisíc. K faktorům přispívajícím vzniku onemocnění patří rodinná zátěž, cukrovka, úrazy oka nebo špatný životní styl.

Měření nitroočního tlaku v Českém rozhlase | Foto: Filip Jandourek

Eva Rejlichová, Renáta Vosecká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme