Dopis s výbušninou na pobočku MMF zřejmě odeslali anarchisté z Řecka, stejná zásilka šla do Německa

Do pobočky Mezinárodního měnového fondu v Paříži dorazil dopis s výbušninou. Při jeho otevření ve čtvrtek utrpěla lehké zranění jedna ze sekretářek v ředitelství. Z místa incidentu bylo z preventivních důvodů několik osob evakuováno. Událost již úřady intenzivně vyšetřují. Dopis podle řeckého ministra veřejného pořádku odeslala z Řecka zřejmě stejná anarchistická skupina, která tento týden poslala dopis s výbušninou i na německé ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie před pobočkou Mezinárodního měnového fondu

Francouzská policie před pobočkou Mezinárodního měnového fondu | Zdroj: Reuters

Pařížský policejní prefekt médiím sdělil, že zásilku doručila pošta a podle všeho šlo o podomácku vyrobenou výbušninu. Fond zároveň v uplynulých dnech čelil telefonním výhružkám, není ale jasné, zda tyto dvě události navzájem souvisí.

Zaměstnance pobočky evakuovali a okolí budovy hlídají ozbrojené policejní jednotky. Šéf pařížské policie výbušninu popsal jako „velikou petardu“, která sekretářce poranila tvář. Šéfka MMF Christine Lagardeová označila útok za zbabělé násilí.

Novináři před budovou MMF, kde vybuchla dopisní bomba. | Foto: Jan Šmíd

Incident se odehrál pouhých šest týdnů před prezidentskou volbou ve Francii a následuje den poté, co byl také na německém ministerstvu financí nalezen poštovní balíček obsahující výbušnou směs.

K odeslání této zásilky adresované přímo německému ministru financí Wolfgangu Schäublemu se přihlásila řecká anarchistická skupina Konspirace ohňových buněk. Ta se na rozesílání dopisových bomb zaměřila i několikrát v minulosti zejména velvyslanectvím a evropským státníkům.

Stejná anarchistická skupina podle řeckého ministra veřejného pořádku Nikose Toskase zřejmě stojí také za zásilkou, která ve čtvrtek dorazila do Paříže. „Jako údajný odesílatel byl na obálce napsaný Vasilis Kikilias," uvedl ministr. Kikilias je mluvčí řecké opoziční konzervativní strany Nová demokracie.

Anarchistická skupina Konspirace ohňových buněk se k autorství dopisu s výbušninou zaslaného pobočce MMF na rozdíl od toho poslaného do Berlína ale zatím nepřihlásila.

ČTK, moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme