Střelba na škole ve Francii: vyzbrojený student spustil palbu, 8 zraněných včetně ředitele

Čtvrteční střelecký útok na půdě střední školy v jihofrancouzském Grasse si vyžádal osm lehce zraněných včetně ředitele školy. Podle úřadů střílel sedmnáctiletý student vyzbrojený několika zbraněmi. Na místě jej zatkla policie. S největší pravděpodobností není za atentátem terorismus a nejnovější informace naznačují, že útočník jednal sám. Sám student postřelil tři lidi, dalších pět se zranilo v panikou vyvolané tlačenici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elitní policisté zasahují na místě útoku.

Elitní policisté zasahují na místě útoku. | Zdroj: Reuters

Útok se odehrál na střední škole Alexis de Tocqueville ve městě Grasse na jižním pobřeží Francie. Střelce vyzbrojeného několika zbraněmi na místě zastavila policie. Ta původně předpokládala, že útočník měl komplice, jemuž se podařilo uprchnout, nyní však pracuje spíše s možností, že jednal sám. Odpověď by měl přinést záznam z pěti bezpečnostních kamer, který vyšetřovatelé procházejí.

'Evropský typ' s puškou

Lokální server Nice Matin uvádí, že 17letý útočník se jmenuje Kilian. Policejní zdroje ho popsaly jako "evropský typ", vyzbrojen byl údajně jednou puškou, jednou pistolí, jedním revolverem a dvěma granáty. Bezpečnostní jednotky na místě objevily také blíže nespecifikované výbušné zařízení s "černým práškem", které zneškodnily.

Střelba na škole v severním Mexiku. Jeden ze studentů těžce zranil čtyři lidi a pak se zastřelil

Číst článek

Střelec zranil ředitele školy Hervého Pizzinata, jehož podle Le Figaro postřelil na paži. Dalšími zraněnými jsou dva studenti, šestnáctiletý Julien a sedmnáctiletý Akram. Další dívka, osmnáctiletá Laura, je v péči zdravotníků kvůli utrpěnému šoku.

Motiv útoku není zatím známý, přestože se objevují náznaky, že zatčený Kilian byl obětí šikany. Nicméně informace z jeho účtu na sociální síti naznačují, že si před činem vyhledával stránky spjaté se střeleckými atentáty na amerických školách.

Stejně tak není jasné ani to, co přesně se na místě odehrálo. Šestnáctiletý Benjamin byl v okamžik střelby poblíž, popsal Nice Matin: "Kolem 12.40 jsem zrovna končil s obědem. Zaslechl jsem obří výbuch, pak dva další. Otočil jsem se a uviděl někoho na dvoře s puškou, jak střílí. Střílel do oken tříd, která se tříštila na dvůr. Když jsem to uviděl, běžel jsem pryč."

V jídelně byl také student Pierre. "Moc jsem toho neviděl, jedl jsem. Ale pak se ozvala ta detonace a všichni zvedli hlavu, pak přišel druhý výbuch. Do jídelny vběhli tři lidé, jeden z nich byl zraněný, křičel a viděli jsme, že je od krve. Všichni jsme se vrhli na zem," řekl stanici CNews. "Pak se to trochu uklidnilo a já toho využil a z jídelny vyšel zadem. Potkal jsem další žáky a schovali jsme se u (místní) obyvatelky, vzala nás k sobě."

'Viděl jsem, jak vystřelil na ředitele'

Více pro Nice Matin popsal sedmnáctiletý Thomas, přímý svědek útoku: "Měl jsem hodinu, když se ta střelba ozvala. Oknem naší třídy, co je v posledním patře, jsem viděl kluka s pistolí, jak dvakrát vystřelil na našeho ředitele, na odpočinkovém dvoře."

Podle Thomase si ředitel zachoval obdivuhodně chladnou hlavu, přestože mu útočník vyhrožoval. "Byl jsem moc daleko, abych slyšel, co mu říká, ale zůstal klidný, dokonce i když ho zasáhl první výstřel. I s kulkou v paži se ho dál snažil přivést k rozumu," řekl Thomas.

Útokem otřesení lidé se utěšují v objetí. | Foto: Reuters

Samotného střelce znal prý jen od pohledu, "ale vím, že sledoval bizarní videa a válečné scény. Nechápu, jak se se všemi těmi zbraněmi dostal dovnitř. Protože Tocqueville je dobře hlídané, při vstupu musíme ukazovat průkaz a otevírat tašku," dodal.

Studenti utekli

Mnozí vystrašení studenti z areálu školy utekli a schovali se v přilehlé budově supermarketu. Zůstávají tam spolu s několika dalšími desítkami lidí, pro všechny platí zákaz vycházení.

"Zaslechli jsme střelbu asi před hodinou," vylíčil reportérovi Le Parisien po poledni majitel pizzerie, která je hned naproti škole. "Jsou tam elitní četníci, uzavřeli to tam a požádali nás všechny, abychom se zavřeli (doma). Teď čekáme."

Pohotovostní služby už krátce po ohlášení incidentu vyzvaly místní obyvatele, aby nevycházeli a byli obezřetní. Varovaly také před šířením falešných a poplašných informací, což zdůrazňuje i ministerstvo vnitra. Podle serveru Nice Matin byly uzavřeny všechny školy v Grasse. Úřady ujišťují rodiče, že jejich děti jsou v bezpečí a apelují, aby zůstali doma.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme