Chybné majetkové přiznání Babiše budou řešit poslanci. 'Já to snesu, jsem otrlý,' vzkazuje ministr

O majetkovém přiznání vicepremiéra Andreje Babiše z hnutí ANO bude jednat sněmovní mandátový a imunitní výbor. Sejde se kvůli tomu začátkem dubna, a to z podnětu předsedy kontrolního výboru Vladimíra Koníčka (KSČM). Příjmy, které šéf státní kasy přiznal v dokumentech pro sněmovnu, totiž nesedí s příjmy, které uvedl v „auditu“, jak upozornil Zpravodajský web Českého rozhlasu. Podle Babiše jde o chybu účetní, krok komunistického poslance označil za součást kampaně proti jeho osobě. Za nepřesné či nepravdivé oznámení o majetku mu hrozí pokuta až 50 000 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněm Ano, Andrej Babiš

Sněm Ano, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Mandátový a imunitní výbor jsem upozornil na rozpor v číslech, které pan ministr Babiš uvedl v čestných prohlášeních pro sněmovnu za roky 2014 a 2015, a číslech, které uvedl v „auditu“ zveřejněném minulý týden,“ řekl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu šéf kontrolního výboru Koníček.

Audit příjmů Babiše nesedí s jeho majetkovým přiznáním. Liší se o desítky milionů

Číst článek

Ministr financí v majetkovém přiznání za rok 2014 přiznal o 26 milionů více, než v „auditu“, který vychází z jeho daňových přiznání. Zatímco v dokumentech pro Poslaneckou sněmovna uvedl, že vydělal 201 milionů po zdanění, podle „auditu“ to bylo 175 milionů.

Babiš rozpor v reakci odmítl. Podle něho se jedná o chybu účetní, která dělala oznámení o majetku poprvé. Ačkoli se v dokumentu píše, že jde o mzdu po zdanění, podle ministra financí šlo o hrubý příjem. Podle poslance Koníčka částky ale i tak nesedí.

Babiš: Komunisti jdou s Kalouskem

Nyní Andrej Babiš podnět komunistického zákonodárce a šéfa kontrolního výboru ve vyjádření pro Zpravodajský web Českého rozhlasu označil za součást kampaně proti jeho osobě.

„Je vidět, že ve sněmovně je teď velká spolupráce pana Kalouska s komunisty. Všichni komunisti podpořili tu skandální prasárnu pana Kalouska (usnesení sněmovny – pozn. red.), který říká, že dělám daňové podvody. To může říct akorát soud. Ale určitě ne pan Kalousek. Já žádné podvody nedělám. A pan Koníček si libuje v tom, že se vrtá ve všem,“ prohlásil.

Pokud výbor Babiše na své jednání přizve, podle svých slov dorazí. „Jo určitě, přijdu. Já to snesu, to ponižování. Jsem otrlý,“ vzkázal.

Výbor ladí termín

Poslanci z mandátového a imunitního výboru, který má příjem a kontrolu majetkových přiznání politiků na starosti, se kvůli nesrovnalostem sejdou začátkem dubna. „Podnět přišel. Nechala jsem ho rozeslat všem členům výboru, aby se na něj mohli podívat, prostudovat si ho a připravit si k tomu stanoviska. Teď ladíme termín, který by vyhovoval největší části výboru, někdy mezi 4. a 6. dubnem,“ popsala předsedkyně výboru Miroslava Němcová z ODS.

'Každý dělá chyby.' Babiš z nesrovnalostí v majetkovém přiznání viní účetní

Číst článek

Pokud se potvrdí nesrovnalosti, mohou poslanci podle místopředsedy výboru Martina Plíška (TOP 09) podat podnět k projednání přestupku na obecní úřad. „Pochybnosti a rozpory jsou zjevné. Podpořím postoupení projednání možného přestupku příslušnému obecnému úřadu,“ uvedl.

Vlažnější postoj k tomu má komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Projednat možnosti výboru v případě pochybností o správnosti údajů je logický krok. Kompetence výboru jsou ale poměrně striktní a omezené. Prioritní je finanční úřad, který by měl posoudit možnost obcházení zákona (ohledně korunových dluhopisů – pozn. red.),“ komentoval.

Huml z ČSSD: Problém je jinde

Obdobně soudí i Stanislav Huml z ČSSD. „Osobně mě tato marginálie nevzrušuje. Problém je jinde a násobně vyšší,“ napsal v sms. Postup poslance Koníčka se nelíbí jeho stranickému kolegovi Jeronýmu Tejcovi: „Pokud chce někdo podat podnět, může tak učinit přímo a nemusí se zdržovat svoláváním výboru. Pokud mu jde o věc, nikoli jen mediální pozornost.“

Podle poslance za hnutí ANO Františka Petrtýla nejde o nic mimořádného: "Výbor se zabývá každým přijatým podnětem, takže bude i nyní." Ohledně toho, zda podpoří případný podnět k prošetření věci obecním úřadem, být konkrétní ale nechtěl. Stejně tak jeho spolustraník Roman Procházka. Podle poslance Jiřího Zlatušky (ANO) by měla ale předcházet výzva k doplnění majetkového přiznání, nejedná se podle něho však ani o přestupek.

Podat „přesné, pravdivé a úplné“ majetkové přiznání politikům ukládá zákon o střetu zájmů. Pokud tuto povinnost poruší, hrozí jim pokuta až 50 000. V přestupkovém řízení ji dle místa bydliště může uložit příslušný obecní úřad. Městský úřad Černošice, do jehož působnosti ministr financí s bydlištěm v pražských Průhonicích spadá, zatím žádný podnět na prošetření neobdržel.

Od září se však sankce ohledně majetkových přiznání zpřísní. Podle novely zákona přezdívaného „lex Babiš“ budou moci úřady udělit pokutu až do výše půl milionu korun. Vzniknout má také centrální registr oznámení o majetku vedený na ministerstvu spravedlnosti, do kterého budou politici dokumenty zakládat. Umožnit by měl lepší veřejnou i úřední kontrolu.

Sankce se zpřísní

To vítají protikorupční iniciativy v čele s Transparency Internacional, podle které je nyní vymahatelnost zákona o střetu zájmů „zcela nedostatečná“.

„Sankce, které hrozily za správní delikty, byly natolik nízké, že mnohdy nemotivovaly veřejné funkcionáře k tomu, aby uváděli čestná prohlášení pravdivě, respektive aby oznámení o majetku vůbec činili. Mnohdy mohl být jejich prospěch z upřednostněného osobního zájmu mnohem vyšší než sankce, která za tento delikt hrozila,“ vysvětlila právnička organizace Martina Mikolášková.

Zákonu o střetu zájmů podléhá zhruba 34 000 veřejných funkcionářů. Podle údajů sdružení Oživení z roku 2011 padlo během prvního roku platnosti zákona 123 pokut, většinou šlo o částky do třech tisíc korun. Celkově byly tehdy uděleny pokuty za 34 500 korun. Sdružení prověřilo na 483 funkcionářů.

Babiš minulý týden zveřejnil zprávy auditorských firem EY a PwC, které potvrdily, že jeho zdaněné i dani nepodléhající příjmy od roku 1996 dosáhly 2,4 miliardy korun, a stačily tak na nákup dluhopisů Agrofertu za zhruba 1,5 miliardy korun.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme