Agrofert odmítá podezření z daňových optimalizací. 'Jsme rukojmí politického boje'

Představenstvo holdingu Agrofert odmítá podezření, že se koncern v minulosti dopouštěl daňových optimalizací. V tiskovém prohlášení obhajuje nákupy firem od svého někdejšího vlastníka Andreje Babiše (ANO), které podle představenstva měly obchodní logiku. Emise korunových dluhopisů v roce 2012 byla podle vedení holdingu rovněž potřebná. Vicepremiér Babiš čelí kvůli obchodům s Agrofertem a kvůli nákupu jeho obligací kritice, sněmovna ho vyzvala, aby do konce dubna záležitost vysvětlil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Agrofert (ilustrační foto)

Agrofert (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Začlenění firem do koncernu jednoznačně navazovalo na dosavadní výrobní a obchodní aktivity naší skupiny. Nákup firem splňoval všechny potřebné zákonné povinnosti," uvedlo představenstvo k nákupu společností Afeed, Afeed SK a Profrost od Babiše.

V médiích se objevily spekulace, že prodejní cena těchto firem byla nadhodnocená, a prodej tak mohl fungovat jako skryté vyplacení dividendy Agrofertu Babišovi. Zatímco dividendy podléhají zdanění, z prodeje akcií svých firem holdingu Babiš daně platit nemusel.

Agrofert to ale odmítl. „Správnost našich kroků potvrzuje i fakt, že uvedené společnosti jsou dnes vysoce ziskové," uvedlo představenstvo.

Usnesení poslanců nelze bagatelizovat, píše Sobotka Babišovi. Zeman si šéfa ANO pozval na Hrad

Číst článek

Holding hájí i emisi korunových dluhopisů v roce 2012, kterých Babiš koupil zhruba 1,5 miliardy. „Postupovali jsme naprosto v souladu s platnými zákony a nejsme si vědomi jakéhokoli pochybení či nelegálních kroků. Jsme přesvědčeni, že ke stejnému závěru dojdou i příslušné státní orgány," uvedlo představenstvo.

Obligace podle něj byly vydány kvůli zajištění dlouhodobého financování chystaných investic. Šestiprocentní úrok desetiletých dluhopisů považuje holding za standardní, podle něj ho podpořil znalecký posudek.

Představenstvo Agrofertu uvedlo, že informace v médiích i diskuse o záležitosti ve sněmovně poškozují dobré jméno firmy. Ujišťuje, že se firma nedopustila žádného nezákonného jednání. „S politováním musíme konstatovat, že jsme se stali rukojmím politické rétoriky a politického boje v letošním volebním roce," uvedlo vedení holdingu.

Sněmovna ve středu Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil "vážná" podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Babiše dnes vyzval, aby usnesení sněmovny respektoval.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme