Mayová odmítla vypsání referenda o skotské nezávislosti. Není na něj pravý čas, řekla

Britská premiérka Theresa Mayová odmítá nové referendum o nezávislosti Skotska v příštích dvou letech. Záměr vypsat plebiscit oznámila skotská první ministryně Nicola Sturgeonová. Má pocit, že plány londýnské vlády ohledně brexitu ignorují zájmy Skotska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová | Zdroj: Reuters

Celá Velká Británie by podle Theresy Mayové měla vyvinout maximální úsilí pro dosažení co nejlepší dohody s Evropskou unií.

Šéfka britské vlády si myslí, že na další skotské referendum teď není pravý čas i proto, že Skotové nemohou tušit, co se vlastně se zbytkem unie dojedná. Mayová ale pro televizi ITV nevyloučila vypsání plebiscitu ve vzdálenější budoucnosti.

Královna Alžběta posvětila brexit. Premiérka může spustit jednání s Evropskou unií

Číst článek

Někdejší skotský premiér Alex Salmond v rozhovoru pro Český rozhlas a další zahraniční média Theresu Mayovou obvinil z porušení slibu, že s regionálními vládami domluví celobritskou pozici, kterou pak bude hájit při jednáních s EU.

Salmond si myslí, že Skotsko má právo vypsat referendum, dokud je Spojené království ještě formálně členským státem Evropské unie.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme