93 dnů neuvěřitelného dobrodružství. Jihoafričan překonal Atlantik na paddleboardu

Devadesát tři dní, sedm a půl tisíce kilometrů a dva miliony záběrů. To jsou základní údaje neuvěřitelného dobrodružství Chrise Bertishe. 42letý Jihoafričan jako první překonal Atlantský oceán vestoje na paddleboardu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Bertish

Chris Bertish | Foto: Instagramový profil Chrise Bertishe

„Abych řekl pravdu, tak jsem až zmatený, že jsem to celé přežil. Naštěstí jsem měl hodně pomocných rukou, které mi pomáhaly v bezprostředním okolí i na celém světě,“ řekl Chris Bertish, když dorazil do cíle své cesty. „Pamatujte si, nic není nemožné, když tomu věříte,“ vzkázal svým fanouškům na Twitteru.

Pomocné ruce ale byly pouze obrazné. Když 42letý Jihoafričan před čtvrt rokem v prosinci 2016 vyrazil z Maroka, čekalo ho přes 7500 kilometrů pádlování vestoje. Každý den spálil 12 tisíc kalorií, to je zhruba stejně, jako by denně absolvoval slavný vytrvalostní závod Ironman.

VIDEO: Vítr sfoukl cyklisty i celý závod, masovou akci pořadatelé museli zrušit

Číst článek

Svým dobrodružstvím nechtěl upozornit na sebe, ale na charitativní organizace v Jihoafrické republice. Během cesty vybral v přepočtu deset milionů korun, které chce věnovat na vznik nových škol.

Původně měl v plánu zvládnout svou velkou cestu za čtyři měsíce, nakonec ale na druhou stranu Atlantiku dorazil za 93 dní.

Jeho jediným dopravním prostředkem bylo pádlo a speciálně upravený paddleboard. Sedmimetrová deska zdánlivě připomíná surf, který jinak Bertishe živí. S designérem lodí Philem Morrisem ji půl roku vyvíjeli tak, aby odolala bouřím, při převrácení se dala snadno obrátit zpět a poskytla ochranu pro to nejnutnější.

V miniaturní kajutě měl Bertish jen nezbytné zásoby jídla a vody, satelitní telefon a GPS navigaci, které poháněla energie ze dvou solárních panelů.

Než se dostal až na karibský ostrov, udělal na svém paddleboardu přes dva miliony víc a víc vyčerpávajících záběrů, na vodu ale nezanevře. „Čím víc času strávím na oceánu, tím líp. Jsem vodák a moře je mou inspirací. Je to místo, kde se cítím nejvíc naživu. Cítím se tam spokojený, šťastný a svobodný.“

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme