Vyšetřování havárie v Unipetrolu je u konce. Dva zaměstnanci čelí obvinění, nezareagovali včas

Policie ukončila vyšetřování havárie v chemičce Unipetrol v Záluží u Litvínova ze srpna 2015. Kriminalisté obvinili dva zaměstnance z obecného ohrožení, hrozí jim osm let vězení. Spis předala policie státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby, sdělila v pátek novinářům krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasičům se podařilo dostat pod kontrolu požár v areálu chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova na Mostecku

Hasičům se podařilo dostat pod kontrolu požár v areálu chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova na Mostecku | Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

Největší mimořádná událost v chemičce po roce 1989 odstavila provoz petrochemie, kde se zpracovává ropa. Oprava jednotky trvala téměř rok a náklady dosáhly téměř čtyř miliard korun. Ušlý zisk způsobený havárií činil podle dřívějších informací holdingu 9,9 miliardy korun.

"Podle výsledků šetření pracovníci mohli havárii v takovémto rozsahu zabránit - znali předpisy a včas nezareagovali na spuštěné alarmy," uvedla mluvčí. Závěry vyšetřování jsou podle Bartošové podloženy posudky od dvou znaleckých ústavů.

Policie obvinila v souvislosti s loňskou havárií dva zaměstnance Unipetrolu

Číst článek

Zjišťování příčin havárie bylo podle policistů velmi složité. Ohledávání místa výbuchu a požáru trvalo několik týdnů. Vznikl desetičlenný vyšetřovací tým, jehož členy byli hasiči a další specialisté. "Vyšetřovatelé se museli seznamovat se zcela neznámými technologiemi a spoustou interních směrnic. Policisté vyslechli více než 100 osob, mnohé z nich i opakovaně," uvedla mluvčí. Spisový materiál má téměř 3400 stran.

Na etylenové jednotce unikl 13. srpna 2015 etylen. Obvinění podle vyšetřovatelů nemohli zabránit samotnému vzniku havárie, ale mohli snížit její dopady na společnost i na lidi. V přímém ohrožení byli například zasahující hasiči.

Na likvidaci požáru se podílelo 43 hasičských jednotek, tedy skoro 500 hasičů, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Právě na základě této mimořádné události města Most a Litvínov přijala systém informování občanů prostřednictvím varovných sms zpráv. Obě radnice také zopakovaly žádost o rozšíření silnice kolem chemičky na čtyři pruhy.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme