Plochá dráha v Kopřivnici má šanci na své další fungování

17. březen 2017

Příznivci ploché dráhy a členové motoklubu klubu v Kopřivnici si oddechli. Plánovaná rekonstrukce letního stadionu, která počítala se zrušením plochodrážního oválu, totiž letos nezačne. Město nedostalo dotaci. Členové klubu teď slibují, že jízdy speciálních motorek na stadionu obnoví.

„Co pamatuji, v počátcích sem chodilo i deset tisíc lidí. Pro ty mladé by to nebylo špatné,“ říká pan Miroslav. Na závody chodil pravidelně.

To obyvatel domu pod stadionem pan Zdeněk na plochou dráhu naopak v dobrém nevzpomíná. „Prach – oni to prostě nepostříkají. Budu rád, když to tady skončí,“ říká.

Stadion za 60 let bez větší rekonstrukce zastaral. Už od hlavní brány jsou vidět tři hlavní problémy. Fotbalová travnatá plocha se nedá použít za deště, protože je brzy plná vody. Atletům zase nevyhovuje škvárový povrch běžecké dráhy. A za léta nepoužívání má plochodrážní ovál poškozené mantinely.

„Není možné, aby tam byla plochá dráha, která má nějaký prašný povrch, a vedle tartanová dráha, která potřebuje určitou údržbu. A co se týká výměry, rozměrově se tam ty prostory nevejdou,“ vysvětluje starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný (ODS), proč město v projektu modernizovaného stadionu nepočítalo s plochou dráhou.

Jenže kvůli převisu žádostí o dotaci 20 milionů od státu nakonec nedostane. Členové AMK Plochá dráha Kopřivnice to berou jako impuls k obnově své činnosti.

„Musí se opravit mantinely, musí se navézt nový povrch na ovál a chceme pořádat závody. Letos bychom chtěli udělat určitě tři závody,“ říká Tomáš Wanke z vedení klubu.

Podle něj jsou jednání s městem o krátkodobém pronájmu stadionu na závody na dobré cestě. Klub přitom zaplatí opravy ze svého.

„Nevzdáváme se záměru letní stadion rekonstruovat, on to bude dříve nebo později vyžadovat,“ upozorňuje starosta s tím, že dilema mezi plochou dráhou a fotbalem s atletikou bude muset řešit zřejmě až nové vedení radnice po volbách v příštím roce.

autor: Michal Polášek
Spustit audio