Britská premiérka vzkazuje Skotsku: Na referendum o nezávislosti teď není vhodná doba

17. březen 2017

„Na druhé skotské referendum o nezávislosti teď není vhodná doba,“ řekla britská premiérka Theresa Mayová. Upřednostňuje spolupráci při jednání o dohodě, která bude výhodná pro Spojené království i Skotsko, píše server EUobserver.

„V této chvíli bychom měli spolupracovat a ne se od sebe vzdalovat. Měli bychom spolupracovat, abychom získali dobrou dohodu pro Skotsko, pro celou Velkou Británii. To je moje práce v úloze premiérky. A proto Skotské národní straně vzkazuji, že teď není vhodný čas,“ cituje server premiérku Mayovou.

Ministerská předsedkyně tak zopakovala svůj názor ze začátku tohoto týdne. Další referendum o nezávislosti Skotska by podle ní vyvolalo spory a způsobilo obrovskou ekonomickou nejistotu v nejhorším možném čase, během jednání o podmínkách brexitu, tvrdí Mayová.

Druhé referendum do jara 2019

Britská premiérka slíbila, že o vystoupení z Evropské unie aktivací článku 50 Lisabonské smlouvy požádá do konce března. Umožňuje jí to zákon schválený parlamentem, který podepsala také královna Alžběta II.

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová v pondělí oznámila, že bude usilovat o vyhlášení druhého referenda o nezávislosti Skotska někdy v období od podzimu 2018 do jara 2019 – tedy až budou jasné podmínky odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Sturgeonová si opakovaně stěžuje, že Londýn v případě brexitu ignoruje postoj Skotska. Většina skotských voličů loni v červnu hlasovala pro setrvání Spojeného království v Unii, připomíná EUobserver. Hlasování o odtržení od zbytku Velké Británie se ve Skotsku konalo v roce 2014. Většina voličů se vyslovila pro pokračování svazku s Londýnem.

Evropská unie dala najevo, že v případě odtržení od zbytku země by se Skotsko automaticky nestalo členským státem Evropské unie. Muselo by požádat o členství způsobem platným pro jakéhokoliv jiného kandidáta, uzavírá EUobserver.

autor: thk
Spustit audio