Ministerstvo už nebude řešit každou minutu. Letecké záchrance zaplatí i zásahy mimo provozní dobu

Ministerstvo zdravotnictví bude leteckým záchrankám hradit i akutní zásahy mimo provozní dobu. Informoval o tom na Facebooku šéf resortu Miloslav Ludvík z ČSSD. Ministerstvo tak podle něj chce zabezpečit maximální péči v co nejkratší době. Spor rozvířila začátkem týdne společnost DSA, která oznámila, že resort odmítl proplatit devět akutních zásahů mimo provozní dobu, například let ke sraženému dítěti v bezvědomí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z horolezců zemřel na místě. Druhý horolezec utrpěl velmi závažná zranění, byl letecky transportován do nemocnice (ilustrační foto)

Jeden z horolezců zemřel na místě. Druhý horolezec utrpěl velmi závažná zranění, byl letecky transportován do nemocnice (ilustrační foto) | Foto: DSA

„V rámci stávajících kontraktů budeme hradit i oprávněné vzlety, které nastanou před i po původně pevně stanovené době. Snahou je nepochybně zabezpečit maximální dostupnost péče v co nejkratší době,“ sdělil na sociální síti Facebook ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Ministerstvo odmítlo zaplatit letecké záchrance. Musíme trvat i na minutě, tvrdí náměstek

Číst článek

Podle náměstka Romana Prymuly je totiž možné navýšit stávající kontrakt.

„Naštěstí se ukázalo, že počet letů, které jsou mimo oficiálně deklarované a vysoutěžené hodiny, je natolik nízký, že se vejde do 10procentního navýšení. Kontrakt je tedy možné navýšit a my jsme schopni proplatit všechny lety mimo deklarované hodiny,“ vysvětlil pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Prymula.

Ministerstvo tak podle něj zaplatí i zpětně všechny takové lety v letošním roce. „Dojde k úhradě všech letů, které doposud proběhly mimo tyto hodiny. Výjimkou jsou lety, které byly v roce 2016, tam už to nejsme schopni ošetřit,“ doplnil Prymula s tím, že mezi neproplacenými případy tak zůstane i prosincový let ke sraženému dítěti v bezvědomí.

Letecká záchranka v Česku
Leteckou záchrannou službu zajišťuje na třech místech Česka soukromá společnost DSA, létá konkrétně z Liberce, Ústí nad Labem a Hradce Králové. Na dvou místech ji má na starost armáda, která létá k případům z Plzně a jihočeské Bechyně, a policie, ta létá z Prahy a Brna. Po dvou stanovištích, v Jihlavě a Ostravě, pak má i firma Helikopter Air Transport. Z Olomouce létá slovenská firma Air-Transport Europe.

DSA zatím žádnou informaci od ministerstva nemá. „Společnost DSA zatím neobdržela žádnou informaci o vyřešení problematiky s proplacením letů ze strany ministerstva,“ uvedl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu místopředseda představenstva firmy DSA Daniel Tuček.

Ministerstvo ale podle Prymuly rozešle oficiální prohlášení příští týden.

Soukromá společnost DSA, zajišťuje leteckou záchranku na třech místech Česka, v úterý upozornila na několik případů, kdy ministerstvo odmítlo uhradit náklady spojené se zásahem, protože byly zahájeny před nebo po době pohotovosti.

K dítěti v bezvědomí vzlétl vrtulník o minutu dříve. Ministerstvo odmítlo zásah proplatit

Číst článek

Záchranáři přitom vzlétli na žádost operačního střediska. Šlo mimo jiné o lety k dítěti v bezvědomí nebo k pacientovi se zástavou srdce, který se nacházel v horské lokalitě u Špindlerova Mlýna. V prvním případě vrtulník vzlétl minutu před oficiální provozní dobou.

Ostatní soukromí provozovatelé letecké záchranné služby ve středu napsali, že podobné problémy neměli. „Naše společnost nebyla během trvání smlouvy požádána o uskutečnění letu mimo výše uvedené rozmezí. Problém s proplacením faktury naše společnost nezaznamenala," napsal například Pavel Müller, který zastupuje rakouskou firmu Helikopter Air Transport.

Doba, po kterou letečtí záchranáři drží na stanovišti pohotovost, začíná vždy v 7.00 a končí mezi 16.00 a 21.00 v závislosti na ročním období. Týká se to základen v Liberci, Hradci Králové, Olomouci, Jihlavě a Ústí nad Labem. V Praze, Brně, Plzni a Ostravě platí nepřetržitý provoz. Z Bechyně na Táborsku se v současnosti létá v denním režimu, od 1. července by měl být provoz rovněž nepřetržitý.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme