Útok na metropoli Islámského státu začne v dubnu, tvrdí velitel kurdských milic

Útok na východosyrské město Rakka, které je hlavním městem radikálního Islámského státu (IS), začne počátkem dubna. Podílet se na něm budou povstalecké síly podporované Spojenými státy. Mezi nimi budou i bojovníci kurdských milic YPG, a to navzdory tvrdému odporu Turecka. Podle agentury Reuters to dnes oznámil velitel YPG Sipan Hemo. Mluvčí amerického ministerstva obrany Jeff Davis naopak řekl, že o tom, jak a kdy začne operace, rozhodnuto nebylo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Syrských povstaleckých sil v Rakka

Bojovníci Syrských povstaleckých sil v Rakka | Zdroj: Reuters

„Pokud jde o osvobození Rakky, o útok proti ní, o věci je rozhodnuto a na začátku dubna vojenská operace začne,“ sdělil Hemo písemně agentuře Reuters. „Věříme, že osvobozování Rakky nebude trvat déle než několik týdnů,“ dodal.

Velitel amerických sil na Blízkém východě Joseph Votel koncem února tajně návštívil Sýrii, kde se setkal s vedením Demokratických sil Sýrie (SDF), které vznikly z místních povstaleckých skupin na popud Spojených států.

Ofenzívu s cílem dobýt Rakku zahájili syrští povstalci podporovaní mezinárodní koalicí v čele se Spojenými státy zahájili již loni v listopadu. Šlo o přípravnou operaci směřující k obklíčení města, než dojde na přímý útok. Koncem února povstalci vstoupili do provincie Dajr az-Zaur, v níž Rakka leží.

SDF mají asi 25 000 členů a jejich hlavní složkou jsou milice YPG. Americký generál jim prý slíbil více podpory v boji, zejména dodávku těžké vojenské techniky.

Turecko vede od své hranice spolu s jinými povstaleckými silami ofenzívu především v oblasti města Al-Báb a chce co nejvíc vliv Kurdů v oblasti omezit. Situace vyvolává velké napětí v americko-tureckých vztazích.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme