Úsměvy před kamerami, napětí za dveřmi, hodnotí média schůzku Merkelová - Trump

Zahraniční média obsáhle rozebírají páteční návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové v Bílém domě. Řada z nich se shoduje na tom, že i když Merkelová a americký prezident Donald Trump na první pohled hýřili úsměvy, na ten druhý už to tak ideální jednání nebylo. Všímají si navíc toho, že Trump si s Merkelovou nepotřásl ruku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa a německé kancléřky Angely Merkelové

Schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa a německé kancléřky Angely Merkelové | Zdroj: Reuters

Německý Die Welt upozorňuje především na dva velmi zvláštní momenty. První z nich nastal při fototermínu, kdy novináři dostali několik minut, aby oba státníky vyfotili. A dožadovali se, aby si Merkelová a Trump potřásli rukou.

Zatímco kancléřka se amerického prezidenta zeptala, jestli to udělají, on předstíral, že nic neslyší, a její dotaz nechal úplně bez povšimnutí.

Druhým zvláštním momentem byla jedna z narážek Donalda Trumpa při tiskové konferenci. Tvrdil, že mají s kancléřkou něco společného, a to odposlechy bývalou americkou vládou. Zdálo se, že Merkelová nejdřív nevěří tomu, co slyší. Pohled, jakým se podívala na Trumpa, byl velmi výmluvný. Právě fotografii s tímto momentem zveřejnil i Die Welt.

Německý Focus konstatuje, že se ani tisková konference neobešla bez nepříjemností. Donald Trump se tentokrát pustil do reportérky německé tiskové agentury DPA Kristiny Dunzové. Novinářka se ho zeptala, proč se bojí různorodého zpravodajství a proč tak často mluví o takzvaných fake news, tedy falešných zprávách.

Ptala se také na to, jak je možné, že mnoho z věcí, které řekne, ve finále není možné dokázat. Například to, když tvrdil, že byl odposlouchávaný týmem bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Donald Trump odpověděl slovy, citujeme: „To je hezká, příjemná reportérka. Já nevím, jaké noviny zastupuje. Ale je to zase další příklad fake news," dodává německý Focus.

Britský Independent reportérku Dunzovou za její odvahu chválí. Oceňuje, že se ani v tak vypjaté situaci nebála položit takovou otázku. Dokázala ta prý, že novináři, kteří ve vládních speciálech doprovázejí politiky, rozhodně nejsou jen součástí delegace, která se chce zavděčit politikům.

Schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa a německé kancléřky Angely Merkelové | Foto: Reuters

„Angela Merkelová dobře ví, že musí odvrátit hrozbu, kterou Donald Trump pro Evropu představuje," tvrdí britský Guardian. Oceňuje, že i přes všechny nepříjemnosti a rozdíly mezi oběma politiky zachovala kancléřka chladnou hlavu a nenechala se vyprovokovat.

Rozdíl mezi oběma politiky přitom nemohl být podle deníku viditelnější. Logicky uvažující a klidná evropská politička proti člověku, který prý nemá o zahraniční politiku zrovna velký zájem.

Trump se netajil kritikou Merkelové už během předvolební kampaně, její migrační politiku označil za katastrofu. Pro kancléřku je takový americký prezident bezpochyby noční můrou. Vyrůstala ve východním bloku a Spojené státy vždy vnímala jako hlavního obhájce západních hodnot. Teď může jen odhadovat, jaký dopad bude mít Trumpova politika na Evropskou unii. Třeba se ale v reakci na něho evropské státy spojí, spekuluje Guardian.

Podobně komentuje schůzku i americký deník New York Times. Ten Merkelovou označuje za obránce, zatímco Trumpa za narušitele. Také tyto noviny konstatují, že i když se před kamerami oba politici usmívali, napětí mezi nimi bylo naprosto jasně zřetelné.

Co přesně se stalo během jednání v zákulisí Bílého domu, ví zatím jen velmi málo lidí. Na čem se oba politici opravdu shodli a jestli opravdu byla schůzka něčím přínosná. Zatím se zdá, že svou práci odvedli dobře. Komunikovat s lidmi, kteří vám nemusí být sympatičtí a se kterými nesouhlasíte, je totiž jednou z hlavních náplní práce politika, podotýká deník New York Times.

Schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa a německé kancléřky Angely Merkelové | Foto: Reuters

Schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa a německé kancléřky Angely Merkelové | Foto: Reuters

Petra Vintrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme