Zemřel kardinál Miloslav Vlk: Českou republiku dostával do evropského povědomí, říká historik Šebek

18. březen 2017
Den podle...

Katolická církev v Čechách – a rozhodně nejen ona – přišla o jednu ze svých významných osobností. Kardinál Miloslav Vlk v posledních měsících bojoval s těžkou chorobou. Před měsícem se jeho zdravotní stav dramaticky zhoršil. Lékařům se ho podařilo zachránit, což sám nemocný přirovnal k zázraku. V sobotu 18. března dopoledne už ale arcibiskup pražský Dominik Duka musel oznámit smutnou zprávu – totiž že Miloslav Vlk ve svých 84 letech zemřel.

„Mohu ocenit jeho velkou práci, kterou udělal pro církev a myslím i pro celou lidskou společnost, chceme-li to tak říci, protože byl po dvě etapy předsedou evropské biskupské konference. Ztrácíme člověka, který budoval církev po pádu komunismu, a já jsem mu vděčný, protože udělal opravdu veliký kus práce,“ řekl Duka.

S tím souhlasí i historik a religionista Jaroslav Šebek. „Ikonou, která převedla církev za práh diktatury, byl nepochybně František Tomášek, ale na Miloslava Vlka čekal mnohem závažnější úkol: musel obnovovat všechny struktury katolické církve hlavně v českých zemích.“

„Mě ta zpráva zasáhla, protože jsme byli přátelé prakticky 50 let. Seznámili jsme se za pražského jara roku 1968 a pak jsme spolu prožili mnohá léta v podzemní církvi, v ilegální práci, kdy jsme oba dva nemohli během komunismu vykonávat kněžské povolání. Pravidelně jsme se scházeli a oba jsme patřili do okruhu, který pomáhal kardinálu Tomáškovi,“ vzpomíná na Miloslava Vlka Tomáš Halík.

Jaroslav Šebek doufá, že česká společnost dokáže Miloslava Vlka ocenit. „Jsem přesvědčen, že učinil mnohé věci, které jsou důležité i pro občanský dialog, určitě z hlediska českoněmeckého vyrovnávání. Ale měl by být oceněn i proto, že dostával naši republiku do evropského povědomí.“

Dodává, že o tom svědčí i soustrastný telegram, který zaslal papež František. Ten si kardinála Vlka osobně velice vážil.

autoři: ldo , jpr
Spustit audio