Drony z ČVUT zabodovaly v Emirátech. Z Abú Zabí vezou tři medaile

Tým z elektrotechnické fakulty Českého vysoké učení technické (ČVUT) v Praze získal na mezinárodní soutěží dronů v Abú Zabí kompletní sadu medailí. Zvítězil ve sběru předmětů pomocí skupiny autonomních helikoptér. V kategorii autonomní přistání na vozidle skončilo družstvo druhé a v soutěži Grand Challenge vybojovalo spolu s univerzitou v Padově bronzovou medaili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tým z elektrotechnické fakulty Českého vysoké učení technické v Praze získal na mezinárodní soutěží dronů v Abú Zabí kompletní sadu medailí

Tým z elektrotechnické fakulty Českého vysoké učení technické v Praze získal na mezinárodní soutěží dronů v Abú Zabí kompletní sadu medailí | Foto: Youtube .com

Robotická soutěž Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC) se konala na závodním okruhu Formule 1 v Abú Zabí od čtvrtka. Do soutěže, která měla čtyři kategorie, se přihlásilo 143 týmů z 35 států. Do finále postoupilo pětadvacet družstev.

Tým ČVUT, doplněný o zástupce Pensylvánské univerzity a univerzity v britském Lincolnu, vedl v soutěži Martin Saska. "Naše řešení se ukázalo jako nejspolehlivější a jako jediní jsme dokázali úspěšně absolvovat všechny čtyři pokusy v disciplínách řešených helikoptérami," zdůraznil Saska.

V soutěži zaměřené na sběr předmětů pomocí skupiny dronů nenašlo družstvo ČVUT konkurenta. "Drony předměty sbíraly bez jakéhokoliv zásahu člověka, což je technologie na hraně současných vědeckých poznatků," uvedla Petržílková.

Za úspěšné autonomní přistání dronu na jedoucím vozidle dostalo české družstvo 97,653 bodu ze 100 možných. Skončili tak na druhém místě za týmem z Pekingského technologického institutu, přičemž od vítězství ho dělil necelý bod.

Díky zisku "divoké karty" se české družstvo mohlo zapojit i do soutěže Grand Challenge, složené ze tří dílčích úkolů. Ve spolupráci s týmem univerzity v italské Padově se ČVUT podařilo vybojovat třetí místo za týmy z Bonnu a Curychu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme