Policie bude mít vůbec prvního styčného důstojníka v Británii. Další míří do Albánie

Česká republika letos navýší počet styčných důstojníků v zahraničí. K prvnímu dubnu zakotví takzvaný policejní přidělenec ve Velké Británii, přičemž v ostrovní zemi bude vůbec poprvé. Už příští pondělí pak policie uvede styčného důstojníka v albánské Tiraně. „Ten je pro nás významný,“ hodnotí krok šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Policejní prezident Tomáš Tuhý | Foto: Filip Jandourek

Z jakých důvodů se Policejní prezidium rozhodlo nové styčné důstojníky umístit právě do Albánie a Velké Británie, nechce sdělit. "Obě destinace byly voleny podle konkrétních potřeb policie a vývoje bezpečnostní situace," uvedla mluvčí prezidia Ivana Nguyenová. Více informací ke konkrétním důvodům nekomentovala.

Dvacátého března tak do albánské Tirany podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu zamíří Adriatik Shino. Oficiálně ale Policejní prezidium jména komentovat nechce (viz box vlevo). K zastižení nebyl ani sám Shino.

"Nebudeme sdělovat jména našich styčných důstojníků a ani je potvrzovat, dle mých informací jsme je ani nikdy nesdělovali. Navíc není důvod, proč byste měla konkrétní jména znát," napsala mluvčí Nguyenová.

Policie příští rok vyšle do světa dva styčné důstojníky. Pořád je to málo, zní napříč útvary

Číst článek

„Nesmírně efektivní model“

Funkci styčného důstojníka v Albánii dosud zajišťoval policejní přidělenec pro Srbsko. Ten má také akreditaci pro Chorvatsko, Černou Horu, Makedonii a Bosnu a Hercegovinu.

Skutečnost, že v Albánii bude nyní působit Shino jako samostatný důstojník, přivítal šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych. Zejména pro jeho jednotku jsou země západního Balkánu důležité.

„Pro nás je to místo, odkud se rekrutují kriminální skupiny albánsky hovořících pachatelů, kteří obchodují nejčastěji s heroinem, efedrinem a kokainem, který pochází z Balkánu. Ze zkušenosti, kterou máme právě se styčnými důstojníky, je to nesmírně efektivní model spolupráce v rámci mezinárodních případů,“ uvedl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Česko má aktuálně styčné důstojníky v Německu, Vietnamu, Ukrajině a Rusku. Přidělenci pro Slovensko, Rumunsko a Srbsko mají dále akreditaci působit i v dalších zemích (viz box Dosavadní stav styčných důstojníků).

Dosavadní stav styčných důstojníků
Slovensko (akreditace pro Maďarsko)
Rumunsko (akreditace pro Bulharsko, Moldavsko, Turecko)
Srbsko (akreditace pro Chorvatsko, Černou Horu, Makedonii, Albánii a Bosnu a Hercegovinu)
Rusko
Ukrajina
Vietnam
Německo
Zdroj: Policejní prezidium

"Pokud bych to měl specifikovat, tak jsou pro nás významné Makedonie, Kosovo, ale i samotná Albánie, protože albánská jazyková skupina spojuje mnoho zemí, které se tam nacházejí. A přiblížení styčného důstojníka do Tirany vnímáme jako významné,“ doplnil ještě Frydrych.

Poprvé v Londýně

Prvního dubna pak policie zavede pozici styčného důstojníka ve Velké Británii.

V Londýně bude mít Česká republika přidělence vůbec poprvé. Na obě nové pozice policie vypsala výběrové řízení, přičemž kandidáti musí kromě zákonných podmínek na příšlušné služební místo disponovat přístupem k utajovaným informacím ve stupni "důvěrné".

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme