Čechovi hrozí deportace z Nového Zélandu. Policisté ho chtějí roky dostihnout kvůli vraždě

Čechovi Karlu Šroubkovi hrozí vyhoštění z Nového Zélandu, kde žije. Musí si ale ještě odpykat trest vězení za pašování pěti kilogramů materiálu pro výrobu drogy extáze. Informoval o tom v neděli na svém webu list New Zealand Herald. Šroubka chce navíc roky dostihnout česká policie v rámci vyšetřování vraždy z roku 2003.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Karel Šroubek před čtrnácti lety jako 22letý přicestoval na Nový Zéland se zfalšovaným pasem svého přítele. Jako Jan Antolík se posléze stal úspěšným podnikatelem a také kickboxerem světové třídy.

Šroubek byl v Česku svědkem vraždy a podle New Zealand Herald tvrdí, že jemu i jeho rodině vyhrožovala dvojice policistů, aby vypovídal lživě, a pomohl tak vyváznout hlavnímu podezřelému. To byl prý důvod jeho odchodu z Česka.

V roce 2009 se zjistilo, že žije pod falešnou identitou. Česká pobočka Interpolu tehdy informovala novozélandské úřady o jeho pravé totožnosti a vydala na Šroubka zatykač v souvislosti s vyšetřováním zmíněné vraždy.

Místo vyhoštění ho ale soudce v roce 2012 vzhledem k úspěšnému začlenění do novozélandské společnosti osvobodil a dal mu podle novozélandského tisku druhou šanci.

Karla Šroubka hledá česká policie od února 2004. Takhle vypadá na fotografii, kterou má policie k dispozici | Foto: Policie ČR

Šroubek ji ale promarnil, když na Nový Zéland přivezl prášek k výrobě extáze, který pašoval mezi jiným legálním materiálem. Loni v červnu byl odsouzen k pěti letům a devíti měsícům vězení. Po propuštění na svobodu, které může za dobré chování nastat před vypršením délky trestu, ho plánuje imigrační úřad vyhostit ze země jako nežádoucího.

Podle New Zealand Herald byl Šroubek zatčen také v roce 2011 během vyšetřování skupiny vyrábějící drogu podobnou extázi a odsouzen. Verdikt byl nicméně z procedurálních důvodů zrušen.

Karel Šroubek byl podle listu účastníkem incidentu, při němž byl jeden člověk v Praze zastřelen. Pachatelem byl Štěpán Císař, který byl nakonec za vraždu odsouzen k desetiletému vězení. Šroubek tvrdí, že pachatel byl spolčen se dvěma policisty, kteří údajně mohli ovlivnit vyšetřování a zatáhnout ho do vraždy, kdyby s nimi nespolupracoval. Proto prý raději volil útěk do zahraničí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme