Duda podepsal kritizovanou novelu. Polákům omezí právo na pořádání demonstrací

Polský prezident Andrzej Duda podepsal opozicí kritizovanou novelu zákona o shromažďování. Omezuje právo na pořádání protestních demonstrací, od nynějška se nebudou moci konat blíž než 100 metrů od shromáždění, které úřady označí za celostátně důležité.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident Andrzej Duda

Polský prezident Andrzej Duda | Zdroj: Reuters

Sporný právní předpis definitivně stvrdil až tuto sobotu poté, co se k němu na jeho žádost vyjádřil ústavní soud.

Tento soud ve čtvrtek dospěl k závěru, že změny v tomto zákonu jsou v souladu s ústavou, přestože je odpůrci vlády označují za protidemokratické.

'Vyveďte je třeba silou.' Kaczyński chtěl vyštvat opozici pod záminkou pyrotechnické kontroly

Číst článek

Podle kritiků může být novela nástrojem k potlačení protestů. Varšavu už v minulosti Evropská komise varovala, že v zemi ohrožuje svrchovanost práva a demokracii. Vládnoucí strana Právo a spravedlnosti v minulosti (PiS) v parlamentu prosadila několik zákonů, které omezují možnosti soudů blokovat nové právní předpisy, jež posilují její moc.

Podle strany Právo a spravedlnost, jejímž stoupencem je i prezident Duda, upravený zákon umožní zajistit bezpečnost účastníků veřejných akcí. Agentura AFP v této souvislosti poznamenala, že shromáždění organizovaná vládnoucí stranou bývají někdy rušena protestními protiakcemi.

Protesty v Polsku

Stovky polských studentů vyšly koncem ledna do ulic, aby ve Varšavě a dalších městech protestovali proti politice vládní strany Právo a spravedlnost. Před pochodem zveřejnili manifest, v němž požadovali garanci lidských práv a občanských svobod či respektování ústavy.

Varšavu i jiná města pak v polovině prosince zasáhla několikadenní stávka. Tisíce lidí protestovaly proti konzervativní vládě a jejím krokům, které podle opozice ohrožují demokracii.

Protestující v Polsku | Foto: Reuters

Protesty vyvolaly plány na regulaci činnosti novinářů v parlamentu. Předseda polského parlamentu na ně dokonce reagoval vyhlášením dočasného zákazu přístupu reportérů do sálu. Polský Sejm nakonec ale dočasný zákaz vstupu reportérů odvolal a slíbil, že jakékoli změny ohledně omezení práce médií v jednacím sále bude předem s novináři konzultovat.

V Polsku se pak začátkem října konal takzvaný černý protest. Napříč celou zemí ženy demonstrovaly proti chystanému zpřísnění protiinterrupčního zákona. Polsko nakonec zpřísnění zákona o potratech odmítlo, návrh neschválili poslanci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme