Irácká armáda se chystá dobýt centrum Mosulu. Místní prchají

Irácké vládní síly v neděli dál postupují západním Mosulem k pozicím radikálů z Islámského státu ve Starém městě a k velké mešitě, jejíž držení má strategickou a symbolickou hodnotu. Obyvatelstvo mezitím dál prchá z oblasti bojů. Vládní síly dobývají západní Mosul už měsíc, jeho východní část získaly v lednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitva o Mosul.

Bitva o Mosul. | Zdroj: Reuters

V minulých týdnech vládní jednotky dobyly z rukou islamistů komplex budov regionální vlády, což jim otevřelo cestu k postupu do historického centra. Další postup je ale podstatně obtížnější, protože v hustě obydleném centru ztěžují boj úzké uličky a také to, že tam stále zůstávají desetitisíce civilistů.

Irácká armáda i zde ostřeluje pozice Islámského státu (IS) raketami z vrtulníků. Boj o centrum tak může být nejnákladnější z hlediska civilních obětí. Za měsíc bojů o západní Mosul bylo podle nejmenovaných frontových zdravotníků citovaných agenturou AP zabito přes 750 civilistů a tyto počty se s dalším postupem do Starého města zřejmě výrazně zvýší. Během sta dní dobývání méně obydleného východního Mosulu zemřelo zhruba 1600 civilistů.

Policejní oddíly postoupily v neděli od železniční stanice blíže k velké mešitě a velitel policie agentuře Reuters řekl, že jsou blízko jejímu dobytí. "Cílem jednotek je znovudobytí zbytku Starého města," sdělil policejní mluvčí.

Druhé největší město Iráku ovládl IS v červnu 2014, kdy z tamní velké mešity jeho vůdce abú Bakr Bagdádí vyhlásil na ovládaných územích Iráku a Sýrie chalífát. Dobytí mosulské mešity by tak mohl pro IS klíčovým psychologickým úderem.

Znovudobytí Mosulu

Vládní ofenziva za znovudobytí Mosulu, který je nyní poslední významnou baštu IS v zemi, začala v polovině loňského října. V lednu se vládním jednotkám podařilo dobýt východní část města a nyní ovládají polovinu jeho západní části. Do bojů je nasazeno na 100 000 iráckých vojáků, policistů a kurdských pešmergů, západně od Mosulu bojují šíitské milice.

Podle odhadů amerických poradců zůstává nyní uvnitř Mosulu kolem 2000 bojovníků IS a spolu s nimi by tam mohlo být až 600 000 civilistů. Od října muselo kvůli bojům odejít z Mosulu kolem 255 000 lidí, z toho od ofenzivy v západním Mosulu to bylo více než 100 000 obyvatel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme