Seriál Sezame, otevři se představí postavičku s autismem. Bojuje tak proti společenskému stigmatu

Loutky Ernieho, Berta, Žabáka Kvaka, Bohouše, Elma, Keksíka a Počtáře baví děti po celém světě už téměř padesát let. Tyto populární postavy seriálu Sezame, otevři se nyní doplní autistická dívka Julia. Tvůrci se jejím obsazením snaží bojovat proti stigmatu, které s sebou porucha nese.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Postavičky ze seriálu Sezame, otevři se

Postavičky ze seriálu Sezame, otevři se | Foto: Wikimedia Commons

Autistickou dívku s oranžovými vlasy představí americké televizní kanály HBO a PBS v dubnu. Julia se tak poprvé představí i mimo digitální a tištěnou verzi komiksu, kde se poprvé objevila už před dvěma lety. Autoři jí ale chtějí dát prostor i na televizních obrazovkách.

Jak píše BBC, počet lidí s autismem v posledních letech stoupá. V současné době jím jen v USA trpí jedno z 68 dětí. Povědomí o tom, co vlastně autismus je a jak autisté vnímají své okolí, ale ve společnosti schází. Spolužáci autistů neví, jak si jejich chování vysvětlit, často bývají zbytečně vystrašení a straní se jich.

„Hned zpočátku jsme nejvíce diskutovali o tom, jak to celé vlastně udělat. Jak mluvit o autismu,“ řekla autorka seriálu Christine Ferrarová v pořadu televize CBS.

„Je to ošemetné, protože neexistuje jediný druh autismu, u každého člověka se trochu liší,“ dodala.

Proč se autisté kývou a vyráží jen zvuky? Na to odpovídá kniha třináctiletého chlapce 'A proto skáču'

Číst článek

Ve svém televizním debutu proto autoři na Julii ukážou některé z nejběžnějších projevů poruchy, a to například ve scéně, kde je jí představen pták Buk, kterého ignoruje. Zmatený Buk si pomyslí „to je nejspíš proto, že mě nemá ráda“, ale ostatní postavy mu vysvětlí, že Julie zkrátka jen „dělá některé věci jinak“.

Místo aby ji odmítaly, či se jí kvůli odlišnému chování vysmívaly, vymýšlí postavičky ze seriálu hry, které baví i Julii.

Juliina loutkovodička Stacey Gordonová, která je sama matkou autistického syna, považuje angažování podobné postavy v dětském seriálu za přelomové.

„Kdyby jeho kamarádi viděli a poznali toto chování prostřednictvím televize, nejspíš by z něj nebyli ve škole tak vyděšení,“ řekla Gordonová.

„Nebyli by tak rozrušení z jeho pláče, věděli by, že si hraje jinak než ostatní a že je to tak v pořádku,“ dodala.

Zatím není jisté, zda se Julia stane jednou z hlaních postav seriálu, ale Ferrarová, která je jeho autorkou už 25 let, by prý byla ráda. „Bylo by skvělé, kdyby nebyla pouze Julií – tím dítětem ze seriálu, které má autismus. Kdyby zkrátka byla jen Julií.“

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme