Českem projede konvoj amerických a britských vojáků, NATO je přesouvá do Polska

Českem v sobotu a v neděli projede konvoj amerických a britských vojáků. Na 550 lidí a 125 vozidel se bude přesouvat z Německa do Polska, kde budou působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů, takzvané Enhanced Forward Presence (Posílené předsunuté přítomnosti).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký konvoj

americký konvoj | Foto: Martin Svozílek

O přesunu v pondělí informoval mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Konvoj amerických sil v roce 2015 vzbudil značnou pozornost příznivců i odpůrců NATO. Další přesuny amerických vojáků již byly klidnější.

Jednotka čítá celkem 125 vozidel a téměř 550 osob. Při jejich přesunu budou podle Šulce v maximální míře využity dálnice a rychlostní komunikace.

Polsko vítá příjezd amerických vojáků, dorazilo jich několik tisíc i s tanky

Číst článek

„Součástí přesunu bude také několik příslušníků britských ozbrojených sil spolu s technikou. Trasa je plánována v ose Rozvadov - Stará Boleslav, kde vojáci v areálu kasáren přenocují. Další den budou pokračovat do Náchoda a potom dál do Polské republiky,“ řekl Šulc.

„Celková doba přesunu na území ČR nepřekročí 48 hodin," dodal mluvčí.

Kolona bude rozdělena při přesunu do sedmi částí, které pojedou kvůli bezpečnosti a plynulosti dopravy s půlhodinovým až hodinovým rozestupem. Doprovázet je budou vojenští policisté ve spolupráci s Policií ČR.

OBRAZEM: Českem projíždí konvoj amerických vojáků, cílem je cvičení NATO v Maďarsku

Číst článek

V roce 2015 Českem projely dva konvoje americké armády, další pak loni v květnu. Velkou pozornost vzbudil především první z nich. Ozvalo se mnoho kritických hlasů, nakonec ale vojáky vítaly tisíce příznivců a odpůrci zůstali v menšině. Na vojáky čekali podél cest nebo se s nimi setkávali v kasárnách. Letos podle Šulce žádné akce pro veřejnost naplánovány nejsou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme