Revoluce v trafikách. Paříž udělá radost prodavačům novin a zarmoutí staromilce

Pařížané dají před tradicí přednost pohodlí svých trafikantů, kterým bývá v tradičních stáncích v zimě chladno. Nyní je ale čeká změna k lepšímu. Tento týden instalovali v jedné pařížské čtvrti na tříměsíční zkušební dobu nový typ stánku s novinami, který by měl do roku 2019 nahradit 360 trafik po celé Paříži. Jsou Pařížané připraveni na tuto revoluci, která je srovnatelná s koncem autobusů doubledecker v Londýně?

Padesátiletý Jean-Paul chodí do trafiky na place Alésia už léta a nový stánek ho nijak nepohoršuje. Nostalgií prý příliš netrpí. Hlavní podle něj je, aby trafikant přežil zimu. „Dovedete si vůbec představit, jak mu v tom otevřeném stánku v zimě musí být?“ ptá se mě s pochopením.

Čtěte také

Všechno se vyvíjí

Prosklené UFO nebo velká průhledná popelnice, ta má také zelenou barvu, charakterizují někteří zákazníci nový stánek. Původní, který hodně připomíná starou Paříž, je z roku 1857 a jeho autorem je Gabriel Davioud.

Stánek s novinami v Paříži na počátku 20. století

Sedmdesátiletá učitelka Michelle otevřeně říká, že se z tradice nezblázní. „Někteří lidé už napsali petici. Tomu se nedivím, protože petice se tu píší běžně. Ještě prý bude stávka,“ odhaduje zkušená Pařížanka. Podle ní ale stánek v podstatě vychází z toho starého, jen je modernější.

„Ten starý jsem sice měla opravdu ráda, ale všechno se vyvíjí. Nemůžeme zůstat ve středověku," myslí si. Ptám se i dalších kolemjdoucích a jen jedna opravdu starší paní je dost smutná. Po starém stánku se jí bude stýskat.

Čtěte také

Noviny a vůně kávy

Trafikant John Howarth může srovnávat, noviny a časopisy prodává na sympatickém náměstíčku už dvacet let a všechno vidí z praktické stránky. Je to Angličan, takže má z francouzských tradic spíš legraci. Je rád, že mu bude konečně teplo, protože sedí ve vyhřívaném koutku, ale hlavně lidé prý tady mají mnohem větší přehled.

Tradiční novinový stánek na bulváru Champs-Elysées

„Dříve kupovali to, pro co přišli. Teď se zastaví, prohlížejí si nabídku a třeba se rozhodnou pro něco přímo na místě,“ dodává John.

Čtěte také

Nový stánek má rád možná i proto, že krásně voní. Ve všech nových trafikách totiž budou instalovány automaty na kávu. A John přiznává, že se z něj stal tak trochu kavárník. Pomáhá prý zejména starším lidem, kteří s přístrojem stále bojují.

autor: jšm
Spustit audio