Chcete ze čtyř milionů muslimů udělat nepřátele, okřikl Macron Le Penovou při první prezidentské debatě

Francie má za sebou první debatu prezidentských kandidátů. Pět hlavních rivalů se proti sobě postavilo vůbec poprvé před prvním kolem hlasování na konci dubna. Odborníci se shodují, že šlo o poklidnou debatu, kterou narušila jen debata o přistěhovalectví a multikulturalismu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzští prezidentští kandidáti: Francois Fillon, Emanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Penová a Benoit Hamon

Francouzští prezidentští kandidáti: Francois Fillon, Emanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Penová a Benoit Hamon | Zdroj: Reuters

Tři a půl hodiny dlouhého debatního maratonu se zúčastnili aktuálně největší rivalové. Kromě prozatímních favoritů centristy Emanuela Macrona a vůdkyně nacionalistů Marine Le Penové to byli socialisté Benoit Hamon, Jean Luc Mélanchon a pravicový kandidát Francois Fillon.

Politici nové éry. Favorité na prezidenta Francie slibují odklon od starého systému

Číst článek

Ten si ještě před diskusí na Twitteru vypůjčil volební heslo amerického prezidenta Donalda Trumpa a slíbil, že Francii vrátí její velikost. Hned ze začátku se také opřel do německé kancléřky Angely Merkelové a do svého centristického rivala. „Vůbec nesouhlasím s Emmanuelem Macronem, který během své návštěvy Berlína chválil německou kancléřku za politiku, která se ukázala jako špatná a za kterou ji teď kritizuje i její vlastní strana," řekl Fillon.

Do Angely Merkelové se taky opřela šéfka protiunijní a protiuprchlické Národní Fronty Marine Le Penová. Řekla, že nechce být její vicekancléřkou ani zastupovat zájmy žádné z nadnárodních korporací. Chce prý být hlavně francouzskou prezidentkou a zprostředkovávat hlasy francouzských občanů.

Burkiny

Velkým tématem bylo přistěhovalectví a obecně multikulturalismus. Šlo o téměř jedinou otázku, která nabídla ostřejší výměnu názorů během jinak celkem poklidné debaty. Šéfka Národní Fronty znovu zopakovala, že chce pozastavit veškerou migraci. Právě za tato slova si vysloužila v sále velkou kritiku - například centristický kandidát Emmanuel Macron na to zareagoval s tím, že Le Penová záměrně rozděluje společnost.

Diskuse se taky točila kolem muslimských plavek - tzv. burkin. Le Penová se postavila důrazně proti nim. Levicový kandidát Jean Luc Mélanchon se ohradil s tím, že nemůže založit policii, která by na ulicích kontrolovala oblékání. Zeptal se také, jestli by Le Penová chtěla zamezit lidem obarvit si vlasy na zeleno nebo nosit minisukně.

Francouzský prezidentský kandidát Emanuel Macron | Foto: Reuters

Ohradil se i centrista Macron, kterému Le Penová skákala do řeči. „Paní Le Penová, já za vás nemluvím a nepotřebuji mluvčího. Co se týče burkin, jsem důrazně proti tomu, aby se z toho stalo velké téma laicismu. Chcete rozdělovat společnost. Vaším cílem je udělat ze čtyř milionů francouzských muslimů celospolečenské nepřátele. Jsem proti tomu,“ řekl Macron.

Nikdo výrazně nedominoval

Francouzská média se shodují na tom, že debata byla poklidná a nikdo se výrazně nepolepšil ani nepohoršil. Podle bleskového průzkumu francouzské televize BFMTV si nejlépe vedl centristický kandidát Emanuelle Macron. Hned po něm si prý nejlépe vedl levicový kandidát Jean-Luc Mélanchon.

Debaty se zúčastnilo jen pět největších favoritů z jedenácti prezidentských kandidátů. Většina ze zbývajících šesti politiků, kteří mají nižší volební preference, se utkala v debatě v půl osmé večer, kterou na sociálních sítích odvysílala multimediální projekt Explicite. Prezidentský kandidát Nicolas Dupont-Aignan dlouho nesouhlasil s tím, že se nemohl zúčastnit hlavní večerní debaty. Nakonec se zúčastnil talk show na kanálu C8.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme