'Je nutné rozbít zahraniční monopol.' Polská vláda chce vrátit vlastnictví regionálních médií do domácích rukou

Polská regionální média ovládají německé koncerny. Vláda to chce změnit a v Sejmu - dolní komoře polského parlamentu - se bude jednat o tom, jak navrátit vlastnictví médií do polských rukou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noviny (ilustrační foto)

Noviny (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Německé koncerny, jako například Axel Springer Media nebo jiné kapitálové společnosti se sídlem v Německu, mají opravdu z velké části kontrolu nad polskými médii. Polská vláda zatím nikdy nedávala najevo, že by to chtěla nějak změnit.

Minulý týden ale poslal šéf vydavatelství Axel Springer Media oběžník, ve kterém označil znovuzvolení Donalda Tuska předsedou Evropské rady za vítězství proevropských Poláků a porážku Jarosława Kaczyńského a tím evidentně vyprovokoval současnou vládu k reakci.

Duda podepsal kritizovanou novelu. Polákům omezí právo na pořádání demonstrací

Číst článek

Vyvlastnění jakéhokoliv podniku, bez ohledu na to, jestli jde o noviny, internetové médium nebo řemeslnickou firmu, podle současných polských zákonů není možné. Ve čtvrtek se ale v Sejmu sejde výbor pro kulturu a média, který má o této otázce jednat.

Výbor může přijít s konkrétním legislativním návrhem, který by situaci na polském mediálním trhu změnil. Náměstek ministra pro kulturu Jarosław Sellin ale říká, že se žádným konkrétním návrhem v tuto chvíli nepřichází, spíše jim jde o to, aby potrestali místní média. Nejlepší by podle Sellina bylo, kdyby zahraniční koncerny dobrovolně odprodaly své podíly státu, ale nevylučuje ani "urychlující mechanismy, pokud zjistíme, že neporušují zákon".

Členka sněmovního výboru Barbara Bubulová (PiS) označuje "repolonizaci" regionálních médií za "strategické rozhodnutí", protože je nezbytné "rozbít monopol zahraničních mediálních skupin". Poslankyně přitom připouští i možnost "odebrat jim noviny".

Asi 90 procent polského regionálního tisku se nachází v rukou koncernů se sídlem v Německu - Axel Springer, Bauer či Neue Passauer Presse, jehož skupina Polska Press zahrnuje dvacítku deníků o celkovém nákladu převyšujícím milion výtisků.

ČTK, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme