Uspávací puška, motorová pila. V královédvorské zoo 'zachránili' prvního nosorožce

Zoologické zahrady po celém světě reagují na zastřelení nosorožce ve francouzské zoo v Thoiry. Zoo Dvůr Králové nad Labem, která chová nejvíce nosorožců v Evropě, začala s uřezáváním rohů. Jako první o něj přišel samec Pamir.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Dvoře Králové odstraňují nosorožcům rohovinu. ZOO tak chce ochránit své svěřence

Ve Dvoře Králové odstraňují nosorožcům rohovinu. ZOO tak chce ochránit své svěřence | Foto: Simona Jiřičková

„Rozhodnutí odstranit rohy našim nosorožcům nebylo jednoduché. Riziko, kterému tato zvířata čelí nejen ve volné přírodě, ale už i v zoologických zahradách, je však příliš vysoké a bezpečnost zvířat je pro nás na prvním místě. Nosorožci bez rohu jsou bezesporu lepší variantou než nosorožci zabití,“ řekl ředitel zoo Přemysl Rabas.

Jako první o svůj roh přišel samec nosorožce bílého jižního Pamir. „Zvíře bylo kvůli zkrácení rohu uspáno. Zákrok, který vedl zkušený veterinář spolu s týmem specialistů dvorské zoo, trval necelou hodinu a proběhl bez komplikací,“ říká kurátor nosorožců Jiří Hrubý.

Zvířata zákrok nebolí. Roh je pro ně něco, jako pro člověka vlasy nebo nehty. Nosorožce veterináři raději uspávají. „Většina nosorožců není dost trpělivá na to, aby si roh nechala zkrátit při plném vědomí. Jde však o běžný veterinární zákrok. Samotný roh je odříznut motorovou pilou,“ píše zoo v tiskové zprávě. Rohy zvířatům postupně dorostou.

Pytláci vlezli do zoo, zastřelili nosorožce a motorovou pilou mu uřízli roh

Číst článek

Rohy nebudou uřezávat všem nosorožcům. Někteří to totiž nepotřebují. „Například samec Natal si je obrušuje sám, v takovém případě to tedy není nutné,“ doplnil Rabas. I v přírodě prý dochází k případům, kdy si zvíře roh ulomí nebo z nějakého důvodu samo obrušuje.

Podobný zákrok nedělá zoologická zahrada poprvé. Podle ředitele zoo se občas rohy zkracují kvůli převozu nebo třeba ze zdravotních důvodů. Rohy budou uloženy na bezpečném místě mimo zoo.

Ve Dvoře Králové odstraňují nosorožcům rohovinu. ZOO tak chce ochránit své svěřence | Foto: Andrea Jiroušová

Rohovina nemá podle zoo žádnou reálnou cenu. Lidé v některých, hlavně asijských, kulturách ale věří, že sloní kly a rohy nosorožců mají léčivé účinky. „Vědci však prokázali, že rohovina nemá zdravotní účinky, jež jí jsou přisuzovány,“ řekl Jan Stejskal, vedoucí zahraničních projektů ZOO Dvůr Králové.

Minulý týden se ke stejnému kroku jako dvorská zoo rozhodla senegalská přírodní rezervace Bandia. V Evropě chce uřezat svým nosorožcům rohy belgická zoo Pairi Daiza a další to zvažují.

Zoo Dvůr Králové nad Labem chová v současné době 17 nosorožců dvourohých a 4 nosorožce bílé. „Jde o největší chov v Evropě,“ píše zoo v tiskové zprávě.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme