Lukašenko ohlásil zadržení desítek 'ozbrojených provokatérů' financovaných Západem

Běloruská policie zadržela několik desítek "ozbrojených provokatérů" vycvičených v táborech v Bělorusku a na Ukrajině a financovaných přes Polsko a Litvu. Během návštěvy v běloruském Mohylově to v úterý řekl prezident Alexandr Lukašenko. Upozornil, že opoziční síly se v zemi aktivizují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Lukašenko

Alexandr Lukašenko | Foto: Okras, CC BY-SA 4.0

"Chystali ozbrojené provokace," prohlásil prezident, aniž sdělil podrobnosti o zadržených. Bezpečnostní složky prý reagovaly na udání, které učinila na velvyslanectví Běloruska v některé ze zemí Evropské unie nejmenovaná běloruská občanka. "Zjistili jsme pak velmi zajímavé věci," poznamenal podle státní agentury Belta Lukašenko.

Na jeho slova v úterý ve Vilniusu reagoval litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius, který obvinění své země označil za "prázdná, žádnými fakty nepodložená tvrzení". Situace v Bělorusku je podle ministra složitá a napjatá, ale Litva nemá v úmyslu podnikat žádné akce, které by mohly sousední zemi destabilizovat.

Podle zpráv úterního minského tisku Lukašenko už v pondělí řekl, že se běloruská opozice s využitím finanční pomoci "západních fondů" a tajných služeb snaží vyostřit napětí v zemi. "Je to pátá kolona, ozbrojení provokatéři, žádná opozice," prohlásil běloruský prezident. S "vlasteneckou opozicí" je ochoten jednat, s nikým jiným se prý bavit nebude.

Bělorusové se zlobí

Minsk a některá další běloruská města v minulých týdnech zažila vlnu protestních demonstrací, největší za několik posledních let. Jejich účastníci kritizovali prezidentský dekret o zdanění nezaměstnaných osob, který postihuje lidi bez trvalého zaměstnání nehlášené na úřadech práce.

Dekret ukládá osobám, které v předešlém roce odpracovaly méně než 183 dnů, zaplatit zvláštní daň v přepočtu 6400 korun, pokud nejsou registrovány na úřadu práce. Bělorusové požadují jeho úplné zrušení, prezident jeho platnost po protestech počátkem března pozastavil. V úterý v Mohylově prohlásil, že kontroverzní nařízení úplně zrušit nehodlá.

V pondělí se podle agentury Interfax terénní auto naložené zbraněmi a municí pokusilo násilně překročit ukrajinsko-běloruskou hranici, ale běloruští pohraničníci je střelbou zadrželi. Při incidentu byly dvě osoby zadrženy, třetí je údajně na útěku. Ostraha hranic byla z obou stran posílena.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme