Babiš už neodmítá, aby krachující OKD koupil stát. Nabídka od investorů nepřišla

Soukromí investoři nepředložili takovou nabídku, která by umožňovala reálně předpokládat schválení reorganizačního plánu a úspěšnou reorganizaci společnosti OKD, která je v úpadku. Tvrdí to ministerstvo financí na základě dopisu, který státní společnosti Prisko zaslalo během minulého týdne vedení těžební firmy. OKD podle resortu připustilo, že jednou z variant by mohl být i konkurz společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov a sídlo OKD

Důl Darkov a sídlo OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Ministerstvo financí, které vykonává v Prisku akcionářská práva, v úterý uvedlo, že státní podnik obdržel od firmy nabídku, aby zvážil možnost podání nabídky na koupi OKD. Vláda přitom v únoru neschválila odkup firmy státním podnikem Diamo, ve kterém vykonává akcionářská práva ministerstvo průmyslu. Stát už loni prostřednictvím Priska půjčil OKD 700 milionů korun.

"Domníval jsem se, že nějaká fungující nabídka by od soukromých investorů přijít mohla, pokud ale OKD vyhodnotilo, že tu žádná taková nabídka není, předložení nabídky Priskem považuji za logické řešení," uvedl v úterý ministr financí Andrej Babiš (ANO). Dodal, že jakmile budou známy základní parametry nabídky, bude předložen materiál k rozhodnutí vládě. Babiš dříve několikrát zopakoval, že prodej OKD je určen primárně pro soukromé investory a vstup státu by prodej poškodil.

Vedení OKD obdrželo podle dřívějších informací při hledání strategického investora dvě finální nabídky. Podle informací ČTK podala nabídku na koupi OKD společnost EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský. Druhým zájemcem měl být podle Hospodářských novin zahraniční hedgeový fond. Insolvenční správce OKD Lee Louda ani mluvčí firmy Ivo Čelechovský nechtěli dříve jména možných zájemců komentovat.

OKD se dostala do insolvence loni. Pohledávky vůči ní přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera. Má zajistit provozování dolů a také jejich útlum poté, co se v šachtách postupně přestane těžit uhlí.

V OKD se dál těží uhlí. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam nyní pracuje zhruba 11 000 lidí. Na konci března firma zavře ztrátový Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, který má kolem 1350 zaměstnanců. Část jich přejde do dolů na Karvinsko, asi 300 zaměstnanců bude pracovat na technické likvidaci dolů. Stovky dalších pracovníků firma propustí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme