Šéf NATO jedná v USA. Dostalo se mu vyslovené podpory i tichého odmítnutí

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg je ve Spojených státech. V úterý se tam setkal s ministrem obrany Jamesem Matisem a ve středu ho čeká jednání mezinárodní koalice bojující proti tzv. Islámskému státu. I přes ujišťování o partnerství v NATO během návštěvy se americký ministr zahraničí na summit aliance v květnu nechystá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Setkání Jense Stoltenberga a Jamese Mattise

Setkání Jense Stoltenberga a Jamese Mattise | Zdroj: Reuters

Šéf Pentagonu James Mattis Stoltenberga ujistil, že transatlantická spolupráce je ještě silnější než dříve. "Máme velmi silné partnerství a bude ještě silnější. Vztahy nikdy nezůstávají stejné, ale mění se. Naše partnerství sílí. Je vybudované na dědictví společných závazků a společné obraně. Na to nikdy nezapomeneme," řekl americký ministr obrany. Šéf NATO reagoval s tím, že stabilita a mír v Evropě jsou důležité i pro Severní Ameriku.

Setkání ale ztrpčila dřívější prohlášení amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona. Šéf americké diplomacie totiž ohlásil, že se nezúčastní setkání ministrů zahraničí členských zemí NATO, které bylo naplánované začátkem příštího měsíce, konkrétně na 5. a 6. dubna.

Merkelová a Trump na své první schůzce nedokázali zakrýt zásadní rozdíly

Číst článek

Místo toho chce s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v těchto dnech přivítat čínského prezidenta Si-Ťin Pchinga, který přijede na návštěvu Spojených států. Tuto návštěvu Tillerson sjednával při setkání s čínským prezidentem v Pekingu. Navíc koncem dubna Tillerson plánuje další cestu do Ruska.

Podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters to je změna v kurzu, kterou svými dřívějšími návštěvami Evropy nastavil jak americký viceprezident Mike Pence nebo právě šéf Pentagonu James Mattis. Generální tajemník NATO nechtěl změnu v plánování ani její možné významy komentovat.

Americká administrativa chce obavy rozptýlit, a proto pro summit Severoatlantické aliance navrhla jiné termíny. Dodává taky, že přítomnost Rexe Tillersona na jednání koalice proti tzv. Islámskému státu ve středu je dostatečným důkazem, že americká diplomacie chce dostát svým závazkům.

Chybí čtyři hlasy

Summmit NATO se nakonec uskuteční 25. května. Jeho velkým tématem by mělo být i možné přijetí Černé Hory mezi nové členy Severoatlantické Aliance. Americký ministr zahraničí to už podpořil ve svém dopise senátu. Podle něj by přijetí Černé Hory přispělo k silnější alianci.

V americkém senátu se proti tomu postavili minimálně dva republikánští senátoři Rand Paul a Mike Lee. Přijetí Černé hory musí schválit všech 28 členů aliance, zatím má podporu 24 členů. Proti rozšíření NATO se dlouhodobě staví Rusko.

Podle agentury Reuters proto bude velmi zajímavé sledovat, jestli Spojené státy přijetí Černé hory podpoří, i přes snahu současného prezidenta Donalda Trumpa vylepšit vzájemné americko-ruské vztahy. O přijetí Černé hory by se mělo jednot na už zmíněném summitu NATO koncem května.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme