Advokát Magnitského rodiny vypadl den před soudem ze čtvrtého patra

Advokát rodiny zemřelého ruského whistle-blowera Sergeje Magnitského vypadl ze čtvrtého patra. Nikolaje Gorochova převezli s vážnými zraněními do moskevské nemocnice. Podle Rádia Svobodná Evropa se neštěstí stalo den před soudem souvisejícím s Magnitského případem, kterého se právník měl účastnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikolaj Gorochov, právník rodiny Sergeje Magnitského

Nikolaj Gorochov, právník rodiny Sergeje Magnitského | Foto: zdroj: ČT24

Podle ruského serveru Life News se s Gorochovem utrhlo lano, když se s dělníky snažil vyzvednout vanu do svého domu v Troicku nedaleko Moskvy. Podle kritika Kremlu podnikatele Billa Browdera ale právníka někdo shodil.

Gorochov zastupuje pozůstalé po Magnitském, který upozorňoval na korupci ve státních institucích. Nakonec ale jeho samotného v roce 2008 zadrželi za údajné daňové úniky a po roce zemřel ve vyšetřovací vazbě. Podle oficiální verze bylo příčinou úmrtí selhání srdce. Jenže pozůstalí tvrdí, že sedmatřicetiletého muže ve věznici mučili a neposkytli mu potřebnou zdravotní péči.

Po Magnitského podezřelém úmrtí smrti Spojené státy zavedly sankce proti desítkám ruských představitelů, kteří jsou zapletení do případu nebo mají na svědomí jiné údajné porušování lidských práv.

Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme