1000 diamantů v botách. Pašerák z Hongkongu se prozradil chůzí po špičkách

Jak se chodí s diamanty v botách? Špatně, ověřil si Číňan, který se ve své obuvi pokusil propašovat přes tisíc drahokamů z Hongkongu. Plán si nechtě zmařil sám, když během hraniční kontroly v Šen-čenu vzbudil podezření celníků. Chodil totiž po špičkách, napsal ve středu deník South China Morning Post.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diamanty v botě fungují jako jakékoli jiné kamínky: tlačí.

Diamanty v botě fungují jako jakékoli jiné kamínky: tlačí. | Foto: Zanastardust, Flickr

Mezi ostatními lidmi, kteří minulé pondělí čekali u hraničního přechodu mezi Hongkongem a pevninskou Čínou, poněkud vyčníval. „Našlapoval na špičky. Když zjistil, že ho sledujeme, rychle se vrátil k normální chůzi,“ popsal jeden z celníků státní agentuře Nová Čína.

Bylo však pozdě – kuriózní chování už vzbudilo podezření. Hraniční kontrola muže vyzvala, aby si zul boty, načež pod vložkami jeho obuvi objevila několik sáčků plných třpytivých kamínků. Bližší prozkoumání odhalilo, že Číňan pod chodidly pašoval více než 1000 diamantů o celkové hmotnosti 212,9 karátů (něco přes 40 gramů).

Muže nyní vyšetřují úřady. Zdaleka není jediný: jen tento měsíc na stejném hraničním přechodu zachytili jiného pašeráka, který v balení oříšků pronášel 1554 diamantů, a podobných případů odhalili celníci v posledních měsících více než dvacet, uvedla Nová Čína.

Podle jednoho z činitelů hongkongské vlády je za vším snaha ušetřit, respektive vydělat více peněz. Pašování diamantů do šenčenské megalopole obchází dovozní kvóty a povinnost odvést na pevnině daně, jež dosahují až 30 procent hodnoty drahokamů, vysvětlil pro South China Morning Post.

„Domníváme se, že diamanty vozí do zpracovávacích továren na pevnině, kde z nich vyrobí šperky. Ty pak pašují zpátky do Hongkongu,“ uvedl s tím, že poptávka po diamantech letos vzrostla. Čína totiž přivítala rok Kohouta – a ten je tradičně pokládán za příznivý čas k uzavření harmonického manželství.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme