Ruská zpěvačka nepojede na Eurovizi do Kyjeva. Ukrajina jí zakázala vstup do země

Ukrajinská tajná služba SBU zakázala vstup do země ruské zpěvačce Juliji Samojlovové. Měla Rusko reprezentovat v květnové soutěži Eurovize v Kyjevě. „Nežádoucí osobou" se stala tím, že porušila ukrajinské zákony návštěvou anektovaného poloostrova Krym. Neobvyklý krok oznámila televize 112 s odvoláním na mluvčí SBU. Zákaz má platit po tři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská zdravotně postižená zpěvačka Julija Samojlová na podiu během zahajovacího ceremoniálu paralympijských her v ruském Soči

Ruská zdravotně postižená zpěvačka Julija Samojlová na podiu během zahajovacího ceremoniálu paralympijských her v ruském Soči | Zdroj: ČTK

„Zákon musí platit pro všechny. Nejenže (zpěvačka) navštívila Krym, ale zanechala o tom stopy i na sociálních sítích, kde se vyjadřovala o Ukrajině a její vládě a politické orientaci na euroatlantickou integraci. Můj názor je jasný: neměla by na Ukrajinu přijet," vysvětloval v předstihu rozhodnutí SBU její šéf Vasyl Hrycak.

Návštěva českého poslance Holíka na Krymu 'nezůstane bez reakce', slibují Ukrajinci

Číst článek

Sami organizátoři soutěže podle agentury Intefax-Ukrajina dříve uvedli, že o účasti ruské interpretky by měly rozhodnout ukrajinské úřady. Mezi Ukrajinci ovšem zaznívaly obavy, že Rusové schválně vybrali svou zástupkyni tak, aby Kyjev zdiskreditovali.

Sedmadvacetiletá Samojlovová je zdravotně postižená, zpívá z invalidního vozíku. Kreml dal předem najevo, že jestli Kyjev zakáže ruské zpěvačce účast v soutěži, Moskva nevybere jiného interpreta.

V Rusku i na Ukrajině je evropská písňová soutěž velmi populární a od loňské aféry kolem ukrajinské interpretky Džamaly, která vyhrála s písní 1944 o deportacích Tatarů z Krymu za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina, ostře sledovaná i na nejvyšších místech.

Soutěž uspořádá Kyjev v polovině května. Českou republiku bude zastupovat zpěvačka Martina Bárta, členka německé jazzové skupiny 4 To The Bar. Česko se soutěže zúčastnilo pětkrát. Nejdále se loni dostala Gabriela Gunčíková, která se probojovala se skladbou I Stand do velkého finále. V něm skončila předposlední.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme