Rodiče dívky narozené s poškozeným mozkem u soudu neuspěli. Pochybení porodníků se neprokázalo

Olomoucký okresní soud ve středu zamítl žalobu rodiny, která se několik let soudila kvůli porodu s Fakultní nemocnicí Olomouc. Dítě se zde v říjnu 2010 narodilo s poškozeným mozkem. Po nemocnici rodina žádala 16,9 milionu korun. Podle soudu se však pochybení lékařů neprokázalo, odkázal i na závěry znalců. V Olomouckém kraji šlo za poslední dobu o jeden z největších soudních případů kvůli zanedbané zdravotní péči. Proces trval přes dva roky. Rozhodnutí není pravomocné, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

porod-novorozenec--upraveno

porod-novorozenec--upraveno | Foto: Attribution-NonCommercial ShareAlike 2.0 Generic Tom Adriaenssen

Podle soudkyně Ivety Nedozrálové vzniklo postižení dítěte v souvislosti s porodem, ale nebyla prokázána příčinná souvislost s poskytnutou lékařskou péčí. "Poskytování lékařské péče bylo hodnoceno několika znaleckými posudky. Podle nich byla péče lege artis, to znamená podle nejnovějších poznatků lékařské vědy," uvedla soudkyně. "Žalobkyním se nepodařilo prokázat, že za poškození zdraví odpovídá žalovaný," doplnila.

Podle rodičů za postižení dítěte mohli porodníci kvůli špatně vedenému porodu. Lékaři včas nepřikročili k císařskému řezu, míní rodiče. Dítě bylo podle nich kvůli těhotenské cukrovce matky na přirozený porod příliš velké a porodníci údajně zároveň použili zakázanou metodu, takzvanou Kristellerovu expresi, při které porodník tlačí loktem na břicho rodičky. Ta měla za následek prasknutí dělohy. Nemocnice však pochybení odmítala.

Podle znalců, kteří vypracovali revizní posudek, tlak porodníka podle videozáznamu nebyl nepřiměřený nebo nadměrný. O zakázanou metodu tlaku tedy v tomto případě nešlo. "V daném případě jsem v postupu Fakultní nemocnice Olomouc ve fázi před porodem, ve fázi diagnostickém, v průběhu porodu a ani po porodu neshledala postup non lege artis," uvedla ve středu znalkyně Iva Mikysková. Z jejich hodnocení vycházela i soudkyně. "Z revizního znaleckého posudku vyplynulo, že tento tlak nemůže být nepřiměřený," uvedla soudkyně.

Audience u papeže

Svá slova vzal ve středu u soudu zpět i znalec, který se v dubnu roku 2015 postavil na stranu žalobců. Uvedl tehdy, že při komplikovaném porodu byla zakázaná metoda použita. Svůj názor prý změnil po konfrontaci z druhé strany. "Jako znalec nejsem schopen jednoznačně s jistotou říci, jaký postup tam byl zvolen. Zda šlo o Kristellerovu expresi, nebo zda šlo o pomoc rodičce v druhé fázi porodu," uvedl znalec Zdeněk Hájek. Podle něj šlo o určitý tlak na břicho, ale zda byl přiměřený nebo nepřiměřený, určit nemohl. "Pokud by byl přiměřený a byl by během kontrakce, splňoval by doporučený postup České gynekologicko-porodnické společnosti a byl by lege artis," uvedl.

Lucie se narodila v říjnu 2010 s poškozeným mozkem. Rodiče postižené holčičky na začátku soudního sporu uvedli, že péče o dítě je velmi náročná. Dívka stále leží, má trvalé zápaly plic a neumí polykat. Otec dítěte spolu s dalšími přáteli na postavení rodičů starající se o těžce postižené děti upozornil loni o prázdninách netradiční cyklopoutí z Olomouce do Říma, kde byl i na audienci u papeže Františka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme