Úspěšný start fotbalové reprezentace. Proti Litvě skóroval i debutant Jankto

Svěřenci Karla Jarolíma se poprvé představili na stadionu v Ústí nad Labem. Po změně stran otevřel skóre plzeňský záložník Tomáš Hořava, když ve 49. minutě proměnil pokutový kop, druhou branku přidal v premiéře v národním týmu útočník Jakub Jankto. Na konečných 3:0 zvýšil v 79.minutě Michael Krmenčík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté vstoupili do roku 2017 vítězstvím nad Litvou

Fotbalisté vstoupili do roku 2017 vítězstvím nad Litvou | Zdroj: ČTK

Češi se vítězně naladili na nedělní zápas v San Marinu, který bude pokračováním kvalifikace o postup na mistrovství světa v Rusku. Reprezentace teprve podruhé za posledních deset let vyhrála úvodní utkání kalendářního roku.

Češi byli od začátku střelecky aktivnější, první velkou šanci ale měla Litva. Lukša se v 16. minutě přes Nováka protlačil až před branku, gólman Vaclík však rychle vyběhl a střelu zblízka vyrazil.

Český tým se snažil o častou střelbu z dálky a dvakrát zpoza vápna zahrozil ve 28. minutě. Brankář Šetkus však vyrazil Daridovu umístěnou ránu i následnou Barákovu razantní střelu. Neprosadil se ani Škoda, který ve 36. minutě po centru zprava hlavičkoval nad.

Jarolím poslal do druhého poločasu novou jedenáctku a v ní byl i talentovaný Jankto. Domácím trvalo necelé tři minuty, než po pauze otevřeli skóre. Paulius ve vápně fauloval Krmenčíka a Hořava z penalty nezaváhal, když poslal míč do středu branky. V osmém utkání za národní tým si připsal třetí trefu.

V 55. minutě se dožadovali penalty i hosté, ale rozhodčí Bieri zůstal v klidu. Litevci po hodině hry sedmkrát vystřídali a čtyři minuty poté podruhé inkasovali. Jankto se protáhl po levé straně a křížnou střelou s pomocí tyče překonal hostujícího gólmana. Záložník Udine tak svou premiéru v reprezentačním A-týmu oslavil brankou.

Domácí měli zápas před téměř čtyřmi tisícovkami diváků pevně pod kontrolou a jedenáct minut před koncem přidali ještě třetí trefu. Čelůstka hlavičkou po centru přiťukl na Krmenčíka, ten se na malém vápně uvolnil a zblízka vstřelil svůj druhý reprezentační gól.

Skórovat pak mohl podruhé Hořava, ale litevský brankář jeho technickou střelu vyrazil. Nic to však nemohlo změnit na tom, že český celek dohrával ve velké pohodě a ovládl šestý ze sedmi vzájemných duelů. Pod trenérem Jarolímem se reprezentanti dočkali třetí výhry a ze sedmi zápasů pod jeho vedením prohráli jen v Německu 0:3.

Přípravné fotbalové utkání v Ústí nad Labem:
ČR - Litva 3:0 (0:0)
Branky: 48. Hořava z pen., 65. Jankto, 79. Krmenčík. Rozhodčí: Bieri - Zgraggen, Heiniger (všichni Švýc.). ŽK: Matulevičius (Litva). Diváci: 3959.
Sestavy:
ČR:
I. poločas: Vaclík - Gebre Selassie, Sivok, Brabec, Novák - Darida, Barák - Krejčí, Dočkal, Zmrhal - Škoda.
II. poločas: Koubek - Čelůstka, Kalas, Suchý, Hloušek - Hušbauer, Mareš - Sýkora, Hořava, Jankto - Krmenčík. Trenér: Jarolím.
Litva: Šetkus (46. Zubas) - Vaitkunas (46. Borovskij), A. Klimavičius (61. Mikuckis), L. Klimavičius (61. Kijanskas), Slavickas (46. Baravykas) - Lukša (61. Černych), Kuklys (46. Verbickas), Paulius (61. Žulpa), Slivka (61. Eliošius), Grigaravičius (61. Novikovas) - Matulevičius (61. Valskis). Trenér: Jankauskas.

ČTK, Štěpán Andr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme