Obří výbuch ve skladu s municí na východě Ukrajiny: úřady evakuovaly na 20 tisíc lidí

VIDEO UVNITŘ. Ukrajinské úřady evakuovaly na 20 tisíc obyvatel z okolí muničního skladu v Balakleji v Charkovské oblasti, který ve čtvrtek brzy ráno explodoval. Incident se obešel bez obětí. Zatím není jasné, co bylo příčinou výbuchů v jednom z největších vojenských skladů na Ukrajině, Kyjev však už potvrdil, že incident vyšetřuje jako sabotáž. Naznačil také, že podezírá Rusko a jím podporované donbaské vzbouřence.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouř a plameny po explozi v muničním skladu V Balakleji.

Kouř a plameny po explozi v muničním skladu V Balakleji. | Zdroj: Reuters

Ukrajinská státní služba pro mimořádné situace informovala o tom, že ještě ráno pokračovala série explozí různé intenzity. V muničním skladu je 138 tisíc tun střeliva a vojenský prostor se rozkládá na ploše 368 hektarů, upřesnil hlavní vojenský prokurátor Anatolij Matios. „Oheň a výbuchy způsobily detonaci munice na několika místech, kde jsou uložené rakety a dělostřelecké zbraně,“ uvedl Matios na Facebooku.

Na místě zasahuje více než 150 jednotek techniky, 25 sanitek a 539 vojáků a příslušníků služby pro mimořádné situace. Oheň se stále nepodařilo uhasit, rozšířil se po jedné třetině areálu uvedl podle Ukrajinské pravdy ministr obrany Stepan Poltorak s tím, že oblast byla uzavřena pro leteckou dopravu. Kdy se požár podaří uhasit, zatím není možné určit, řekl ministr.

Sabotáž?

Poltorak také potvrdil, že prokuratura vyšetřuje výbuchy v muničním skladu jako sabotáž. Podle ukrajinských úřadů neznámí sabotéři vyhodili do povětří muniční sklad na vojenské základně ve 2.46 ráno. Ministr však naznačil, že za incidentem vidí Kyjev ruku Ruska. "Máme (tu) 'přátelskou' zemi - Ruskou federaci," uvedl. Důkaz o ruském zapojení ovšem zatím neposkytl. Ruská strana jeho slova zatím nekomentovala, uvádí Reuters.

Matios na tiskové konferenci naznačil souvislost exploze s dronem, který byl údajně zaznamenán na místě incidentu. "Před výbuchem tam byl hřmot letadla jako zvuk dronu," řekl prokurátor s tím, že pak následovaly exploze. Nikdo nebyl zraněn.

Sklad v Balakleji patří k největším na Ukrajině, přesto obranyschopnost země neutrpěla vážnější škody, řekl ministr Poltorak. "Většina munice byla od začátku ATO (antiteroristické operace na Donbasu, pozn. red.) rozptýlena do dalších základen a skladů a přesunuta do operační oblasti," vysvětlil.

Evakuace obyvatel

Záchranné týmy evakuovaly přibližně 19 tisíc obyvatel z přilehlých vesnic v Charkovské oblasti, oznámily na ranní tiskové konferenci ukrajinské úřady.

Armádní mluvčí Oleksander Motuzyanyk řekl, že byla navýšena bezpečnost i kolem dalších vojenských základen. Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman má na místo letět později ve čtvrtek.

Sabotéři se pokusili podle jiného vojenského mluvčího zničit stejnou základnu za pomoci dronů už v roce 2015, podle agentury Reuters to řekl pro televizní kanál 112 TV.

Martin Dorazín, mls, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme