Systém exekucí se zvrhl v džungli. Exekutora by měl přidělovat soud, navrhuje Ondráčka

23. březen 2017

Česká republika se stává zemí v exekuci. Na zdejší desetimilionovou populaci totiž připadá 4,5 milionu exekučních řízení, které se dotýkají až dvou milionů lidí. Protikorupční organizace Transparency International ve spolupráci se společností Člověk v tísni, která se lidem v dluhové pasti snaží dlouhodobě pomáhat, nyní přicházejí s ráznou kritikou. Systém exekucí podle nich nefunguje a nahrává korupci.

„Ta čísla jsou neuvěřitelně vysoká, v exekuci je 830 tisíc lidí. A když to vezmeme s jejich rodinami, protože exekutoři se snaží zjišťovat majetek i třeba u rodičů, tak se bavíme až o dvou milionech,“ říká ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

„V poslední době nám přibývají vícečetné exekuce, tedy že jeden člověk má na sobě více jak tři exekuce. A v některých případech třeba i deset. To vede k tomu, že exekutor při nejlepší snaze nemá pro věřitele téměř co vymoci,“ dodává.

Dluhy se musí platit, ale...


Exekutoři byli zavedeni proto, aby se lépe vymáhalo právo a dluhy se vracely, což se musí. Ale od té doby se ten systém zvrhl v džungli a soutěž mezi exekutory. Má v sobě korupční prvky a přestává fungovat.David Ondráčka

Tento systém podle Ondráčky vznikl před 17 lety, kdy skončili soudní vykonavatelé, kteří nefungovali. Svá tvrzení opírá o data ministerstva spravedlnosti, soudů, exekutorské komory a také přímo z terénu, kde celá řada organizací pracuje s lidmi, kteří se ocitají v dluhové pasti.

„My nechceme, aby se dluhy přestaly platit. Vidíme ale, jak se rozvrstvila ta skupina exekutorů. Máte obrovské úřady, které mají statisíce exekucí a pracují jako továrny bez jakéhokoli individuálního přístupu k dlužníkům. A používají metody na hraně nebo i za hranou. A pak máte exekuční úřady, které paběrkují nebo končí,“ přibližuje Ondráčka.

Řešením jsou krajští exekutoři

Jedinou možností nápravy je podle něho zavedení místní příslušnosti: „Exekutoři by měli fungovat na krajské působnosti. Každý člověk by se dostal pod exekutora určeného krajským soudem. Znamenalo by to, že by se nenavyšovaly cestovní náklady, kdy exekutor z Plzně řeší dlužníka z Ostravy.“

Exekuce - exekutoři - Exekutorská komora ČR

Pro velké věřitele jako jsou banky, pojišťovny nebo dopravní podniky by to ale znamenalo větší administrativní zátěž. „Nemohly by si už vybrat jeden exekutorský úřad, se kterým chtějí spolupracovat. Musely by exekuční příkazy přeposílat na více míst, ale není to zásadní problém. Už dnes to zpracovávají elektronicky.“

Spustit audio