Od roku 2006 budou nemocnice akciovkami

23. květen 2005

Jihočeské nemocnice se počátkem příštího roku stanou akciovými společnostmi ve stoprocentním vlastnictví kraje a sloučí se pod jeden holding.

Záměr schválilo minulý týden krajské zastupitelstvo. Cílem je úspora nákladů a lepší koordinace zdravotnických zařízení, jednotlivé nemocnice ale budou hospodařit samostatně. Schválení záměru změny právní formy nemocnic předcházela několikahodinová diskuse zastupitelů. "Tento krok je zásahem do ústavního práva občanů regionu na lékařskou péči," řekl Luboš Dvořák (KSČM). Podle něj je prvním krokem k privatizaci zdravotnického sektoru a následnému omezování zdravotní péče. Proti transformaci nemocnic byla také opoziční sociální demokracie. ČSSD prosadila zákaz převodu nemocnic na akciové společnosti ve sněmovně. Kraj ale příspěvkové organizace nepřevádí. Nejprve totiž založí akciovou společnost a příspěvkové organizace pak zruší. Hejtmani dalších krajů zvažují, zda proti zákazu nepodají stížnost k Ústavnímu soudu.

Opozice, již na jihu Čech tvoří právě komunisté a ČSSD, také tvrdila, že koalice složená z ODS, KDU-ČSL a nezávislých usiluje pouze o zisk. Podle Luboše Průši (ODS) není ekonomické hledisko rozhodující. "Nejsprávnější z ekonomického pohledu v jižních Čechách je jedna nemocnice, do které budou všichni dojíždět," poznamenal Průša. Přechod na akciovou společnost podle krajské koalice usnadní účetnictví a umožní podíl zaměstnanců na vedení nemocnic, pro pacienty se ale nic nezmění. Podle zástupce hejtmana Vladimíra Pavelky (KDU-ČSL) má kraj pozitivní zkušenosti už s převodem českobudějovické nemocnice. "Zisk po zdanění činnosti nemocnice je zhruba 17 milionů korun," řekl. Dozorčí rada navrhuje uložit 885.000 korun do rezervního fondu a devět milionů do sociálního fondu pro zaměstnance. Na úhradu účetní ztráty minulých let, která vznikla účetními rozdíly při oceňování majetku, uvolní kraj sedm milionů korun.

Zastupitelstvo také schválilo členy představenstva a dozorčí rady akciové společnosti Jihočeské nemocnice. Kraj nejprve vytvoří "prázdný" holding a založí akciové společnosti pro jednotlivé okresní nemocnice. Od 1. ledna 2006 pak zaniknou nynější příspěvkové organizace. Samotný holding by měl mít jen deset až 15 pracovníků. Na akciové společnosti přeměnil své nemocnice například Plzeňský či Královéhradecký kraj a částečně také kraj Středočeský, další kraje tuto změnu připravují.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio