Skupina senátorů navrhuje zrušit tříprocentní limit hlasů, prý podporuje jen zavedené strany

Ústavní soud by měl podle senátorů STAN zrušit limit tří procent voličských hlasů pro výplatu státního příspěvku, neboť tím stát neúměrně podporuje zavedené politické strany. Poškozuje to ústavním pořádkem zaručenou svobodnou soutěž politických sil, řekl novinářům k návrhu na zrušení několika částí zákona o politických stranách místopředseda horní komory Jiří Šesták (za STAN).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát (ilustrační foto)

Senát (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Místopředseda STAN Stanislav Polčák připustil, že Ústavní soud v roce 2003 podobný návrh odmítl. Poukázal ale na to, že podle nedávné novely mohou strany dlouhodobě zastoupené ve sněmovně navíc získat od státu i příspěvek na své vzdělávací či kulturní organizace. Nárok na příspěvek mají jen ČSSD, KSČM, ODS a TOP 09, což ještě více finančně znevýhodňuje ostatní strany. Proto i tuto část zákona senátoři napadli.

Ze zákona by senátoři chtěli odstranit rovněž ustanovení, které stranám umožňuje získat půjčky jen od licencovaných bank. Na půjčku tak nedosáhnou malé strany, které za ni nemohou ručit svým majetkem. Zákon jim nedovoluje ani půjčit si od svých členů.

Sněmovna tím podle Polčáka chtěla omezit množství půjček, které svému hnutí ANO poskytoval vicepremiér a miliardář Andrej Babiš. Vhodnější by ale bylo, aby i na půjčky zavedla limit ve výši tří milionů korun ročně, který platí pro dary.

Návrh byl Ústavnímu soudu odeslán ve středu. Podepsalo jej 18 senátorů. Kromě senátorů STAN mezi ně patří také tři lidovečtí senátoři v čele s jejich předsedou Petrem Šilarem, bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ), majitel loterijní společnosti Ivo Valenta (za Stranu soukromníků) nebo předseda Strany práv občanů Jan Veleba.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme