Další pokus o atentát? Francouz v belgických Antverpách vjel autem do davu lidí

Muž v belgických Antverpách ve čtvrtek vjel utomobilem do lidí na nákupní zóně. Řidiče, Francouze "severoafrického původu" v maskovacím oděvu, zadržela policie. Incident se obešel bez zraněných. Na místě zasáhly policejní a vojenské posily, které ve vozidle s francouzskou SPZ nalezly nože a kanystr s neznámou látkou, informuje server L'Avenir. Novější informace naznačují, že řidič mezi lidi možná vjel neúmyslně, při pokusu uniknout policejnímu pronásledování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Forenzní experti u vozidla, ve kterém zatčený vjel do lidí na nákupní třídě.

Forenzní experti u vozidla, ve kterém zatčený vjel do lidí na nákupní třídě. | Zdroj: Reuters

"(Ve čtvrtek) přibližně v 11 dopoledne vjelo (do nákupní pěší zóny) De Meir vysokou rychlostí vozidlo, takže lidé museli uskočit na stranu," uvedla policie na tiskové konferenci. Bezpečnostní jednotky se auto "okamžitě" pokusily zastavit, ale jeho řidič na výzvy nereagoval a ujížděl přes semafor na červenou. Nakonec byl vůz po pronásledování historickou částí města dopaden na nábřeží řeky Šeldy.

Řidiče automobilu policisté zatkli. Policejní mluvčí Serge Muyters upřesnil, že se jedná o muže s francouzským občanstvím, který žije ve Francii a je severoafrického původu. Muž měl na sobě maskovací oděv. Podle belgického Le Libre se jedná o Mohameda R., Francouze s bydlištěm ve Francii a narozeného 8. května 1977. Později se objevily zprávy o jeho tuniském původu.

Podle serveru L'Avenir měl automobil francouzskou poznávací značku. Starosta Antverp Bart De Wever na tiskové konferenci oznámil, že se podařilo "odvrátit možný atentát". Ve vozidle, červeném citroënu, objevila policie nože a kanystr s neznámou látkou, kterou analyzovali pyrotechnici.

Terorista? Možná spíš opilý zločinec

Nicméně agentura Reuters odpoledne citovala svůj zdroj z francouzských úřadů, podle něhož byl řidič opilý a pouze se snažil uniknout policistům. "Nechtěl najet do vojáků. Myslíme si, že chtěl uniknout (policejní) kontrole," uvedl. Dodal, že francouzská policie zatčeného vedla v záznamech, ovšem nikoli kvůli extremismu, ale kvůli běžným trestným činům.

V Antverpách nyní platí zvýšená bezpečnostní opatření. Ve světle dosavadních informací a středečního útoku v Londýně věc vyšetřují federální úřady. Další podrobnosti zatím s ohledem na probíhající vyšetřování nezveřejní.

Incident již komentoval i belgický premiér Charles Michel. "Situaci sledujeme velmi zblízka," napsal na Twitteru. Pochválil rovněž bezpečnostní složky za precizní práci.

Snímek vozidla:

03827988.jpeg
Třída De Meir v Antverpách (ilustrační snímek).

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme