Čtyřnohá hrdinka: Róza odtáhla paničku na koloběžce před útočícími psy

Hrdinské činy psů ve čtvrtek ocenila speciální anketa. Veřejnost do ní nominuje psy, kteří zachránili nebo pomohli zachránit lidský život. Ocenění se předávají v pěti kategoriích, a to psům laikům, tedy domácím mazlíčkům, i těm profesionálním služebním a záchranářským. Odborná porota pak vybírala ze třicítky příběhů z roku 2016. Podle šéfredaktora časopisu Psí kusy, který anketu vyhlašuje, Dušana Stuchlíka, se letos poprvé objevil i úplně nový typ hrdinského skutku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jahu, lavinový pes jizerskohorských záchranářů a reportérka Českého rozhlasu Liberec Šárka Škapiková

Jahu, lavinový pes jizerskohorských záchranářů a reportérka Českého rozhlasu Liberec Šárka Škapiková | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

„Sešlo se nám povážlivé množství nominací, které se týkaly toho, že psi zachránili život nebo zdraví svého majitele před jiným psem. Možná přibývá příběhů, kdy se projevuje nezodpovědnost lidí, kteří psa mají. V tom okamžiku do toho musí vstupovat statečné psí srdce, které svého pána zachrání,“ popisuje Stuchlík.

V kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů cenu obdržela fenka labradora Cita za nelezení třináctiletého chlapce, který se ztratil v okolí Nechanické přehrady.

Kříženka stafordšírského irského teriéra a labradora Róza zachránila svou mladou paničku, když ji odtáhla na koloběžce z dosahu agresivních psů. Za tento čin obdržela cenu v kategorii Záchranný čin neslužebních psů – laiků.

Vítězem kategorie Spící srdce (ocenění In memoriam) získal německý ovčák Erik, který za 14 let svého života se svým psovodem, záchranářem Horské služby, absolvoval mnoho záchranných akcí a to i třeba íránském Bánu.

Fenka Malina zvítězila v kategorii Pomáhající srdce. Pomáhá své paničce, která trpí diabetem, odhalit nízkou nebo vysokou hladinu cukru v krvi. Letos v lednu odhalila, že její panička má velmi vysokou hladinu cukru. Ta si stihla včas aplikovat inzulin a nedošlo tak ke kolapsu.

Malý jorkšír Monty položil svůj život, když bránil svou majitelku. Na tu zaútočil stafford. Monty poskytl čas své paničce, aby mohla před rozzuřeným psem utéct. Při tom ale malý jorkšír utrpěl vážná zranění, kterým podlehl. Vyhrál v kategorii Cena partnerů.

V předchozích ročnících zvítězil třeba ovčák, který dlouhodobě pomáhá mladé ženě s autismem. Ocenění dostala i labradorka, která probudila pět lidí v hořícím domě.

Anna Horáčková, Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme