Ministrem průmyslu bude Jiří Havlíček. Jmenuji ho stoprocentně, řekl prezident

Premiér Bohuslav Sobotka navrhl prezidentu Miloši Zemanovi, aby se novým ministrem průmyslu stal dosavadní náměstek tohoto úřadu Jiří Havlíček. Prezident obratem v rozhovoru pro televizi Barrandov prohlásil, že Havlíčka jmenuje s téměř stoprocentní pravděpodobností. S náměstkem se prezident setká příští týden, jmenovat by ho mohl za další týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým ministrem průmyslu a obchodu by měl být Jiří Havlíček.

Novým ministrem průmyslu a obchodu by měl být Jiří Havlíček. | Zdroj: ČTK

"Budu s ním hovořit příští týden," řekl Zeman o Havlíčkovi. "S téměř stoprocentní pravděpodobností ho jmenuji za další týden," dodal. Uvedl také, že je rád, že dostal od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) návrh jmenovat právě Havlíčka, protože jako jediný z možných kandidátů na ministra v úřadu pracuje. "Může tento resort převzít, aniž by se zaučoval, což by znamenalo ztrátu několika měsíců," řekl o Havlíčkovi prezident.

Zeman si také myslí, že Havlíček by se mohl po podzimních sněmovních volbách vrátit do své nynější funkce. "Věřím, že si ho nový ministr průmyslu a obchodu vezme opět jako svého zkušeného náměstka," poznamenal prezident.

Čtyřicetiletý Havlíček bude mít za úkol prosadit věci související se zákonem o elektronických komunikacích, další prioritou bude čerpání evropských peněz nebo příprava výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech, řekl Sobotka.

Resort po odvolání Jana Mládka (ČSSD) od začátku března dočasně vede Sobotka. Mládek ve funkci skončil 28. února. Zeman ho odvolal na Sobotkův návrh, který za hlavní důvod personální změny označil Mládkův postup v otázce cen mobilních dat.

Na ministerstvu průmyslu a obchodu je Havlíček jako náměstek pověřen řízením sekce správní. Do jeho kompetence spadá oblast rozpočtu a financování, legislativa, informatika a hospodářská správa. Specializuje se také na česko-čínskou spolupráci. Stát zastupuje v řídícím výboru Českých drah a v dozorčí radě České pošty. Členem ČSSD je od roku 1998.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme