Terorista z Londýna měl bohatý trestní rejstřík. Používal několik falešných identit

Pachatelem středečního útoku v Londýně, který byl na místě zastřelen, byl 52letý Khalid Masood, oznámila ve čtvrtek britská policie. Rodák z Kentu v jihovýchodní Anglii měl bohatý trestní rejstřík, ale nevzbuzoval podezření z přípravy teroristického útoku, uvádí se v policejním prohlášení, které na svém webu umístila televize Sky News.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Údajný útočník z Londýna. Červeně jsou zakroužkovány nože.

Údajný útočník z Londýna. Červeně jsou zakroužkovány nože. | Zdroj: ČTK

Policie nyní prověřuje útočníkovu minulost a také jeho styky. Na několika místech v zemi zásahové jednotky provedly v noci na čtvrtek razie, mimo jiné v Birminghamu. Spekuluje se, že útočník, který o sobě v jednom dotazníku uvedl, že je učitel angličtiny a ženatý otec tří dětí, zde bydlel a že z tohoto města pocházel i automobil, který k činu použil. Tyto informace ale úřady dosud nepotvrdily. Masood byl znám policii kvůli tomu, že byl několikrát odsouzen. Předpokládá se také, že používal řadu falešných jmen.

"Masood nebyl v současnosti předmětem žádného vyšetřování a nebyly žádné předchozí informace o tom, že by měl v úmyslu spáchat teroristický útok," uvádí se v prohlášení. "Nicméně byl znám policii pro řadu předchozích rozsudků za napadení, včetně těžkého ublížení na zdraví, držení útočných zbraní a narušování veřejného pořádku," uvádí policie.

Policie nicméně vyzvala případné svědky, aby se obrátili na její protiteroristické oddělení s možnými informacemi o Masoodově teroristické činnosti.

Britská premiérka Theresa Mayová ve čtvrtek v parlamentu tvrdila, že Masood byl před několika lety kvůli "násilnému radikalismu" v hledáčku britské tajné služby MI5. K útoku se prostřednictvím agentury Amak přihlásil Islámský stát. IS se ale obvykle hlásí k odpovědnosti za všechny teroristické činy v západním světě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme