Rozhlasovou Thálii získal herec Petr Lněnička, zaujal i příběh o uprchlících z Čečenska

V Olomouci skončil 33. ročník Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby PRIX BOHEMIA RADIO. O hlavní festivalové ceny tam soutěžilo 13 reportáží od autorů z pěti zemí, osm dokumentů a pět dramat. Svého držitele má i rozhlasová Thálie. Ocenění získal herec pražského Divadla v Celetné Petr Lněnička za výkon v rozhlasové hře "451 stupňů Fahrenhaita".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Lněnička

Petr Lněnička | Foto: Vladimíra Krumpová

Porota herecké asociace ocenila, že i ve vypjatých scénách je Lněničkův výkon pravdivý a technicky dokonalý. „On získal roli v předloze, kterou téměř všichni znají, která je zfilmovaná, je to úplně kultovní kniha. A s tím se poprat a jít do toho s takovou odvahou, jako to dokázal on, je naprosto fantastické. Ten výkon je velmi vnitřně konzistentní, maximálně soustředěný,“ vysvětluje šéf režisér Českého rozhlasu Aleš Vrzák, čím přesně Lněnička porotu zaujal.

Vítěze soutěžních kategorií představila šéf producentka Českého rozhlasu a členka organizačního štábu festivalu Naděžda Mečířová.

„Odborná porota v mezinárodní kategorii reportáž na první místo postavila polskou reportáž Marble and children. V kategorii dokument vyhrál dokument Terezy Rekové Matěj, v kategorii drama rozhlasová hra Pepik Knedlik,“ přibližuje Mečířová.

Marble and Children je univerzální příběh o uprchlících, kteří se snaží získat azyl, jelikož mají strach a obavy o budoucnost svých dětí. Autorky Agnieszka Czyżewska Jacquemet a Katarzyna Michalak strávily několik dní na nádraží v Brestu a poslouchaly pohnuté příběhy o pronásledování a násilí od uprchlíků z Čečenska, kde se podle oficiálních zdrojů situace stále zlepšuje.

Autista, který inspiruje

Dokument Matěj nabízí detailní vhled do života člověka s autismem. Matěj má absolutní hudební sluch, fenomenální paměť, studuje na pečovatele a rád navštěvuje kavárny. Se svými čtyřmi bratry se běžně dohaduje o tom, kdo prostře stůl, a svou sestru inspiroval k napsání divadelní hry a básnické sbírky. A vedle toho všeho trpí rozsáhlým autismem s rysy Aspergerova syndromu.

Příběh Pepika Knedlika , který posluchačům z podstatné části vypráví sama hlavní postava, se odehrává ve snu. Dramatik jeho prostřednictvím mimo jiné vyslovuje svůj komentář k současnému dění a přináší reflexi světa, ve kterém žijeme. za příběhem stojí rakouský dramatik Eberhard Petschinka.

Do rozhlasové síně slávy vstoupila dlouholetá spolupracovnice Českého rozhlasu Pavla Jazairiová, která je spojena s reportážemi především z Blízkého východu, Afriky a Latinské Ameriky.

Věra Pfeifferová, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme