Ať děti nechodí bez doprovodu, cizí lidé je lákají do aut, varují rodiče školy v Říčanech

Děti v Říčanech u Prahy by neměly chodit ze škol a kroužků bez doprovodu. Tamní školy e-mailem varovaly rodiče, že se ve městě pohybují lidé, kteří lákají školáky do auta. Policie prověřuje několik takových případů, které se měly stát jak přímo v Říčanech, tak v některých okolních obcích. Třeba v Mukařově upozornila učitele na nevhodné chování jednoho řidiče dívka ze čtvrté třídy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cesta do školy

Cesta do školy | Foto: flickr.com, CC BY-SA 2.0, Iwy Dawned

„Dívenka šla na autobus, ale ten jí ujel. Zůstala na zastávce s tím, že bude čekat na další. Zastavilo u ní auto a byla oslovena mužem, který ji řekl, že ji odveze domů. Věděla, že nemá nastupovat do auta, ani se s takovou osobou bavit, takže řekla, že ne,“ vypráví ředitelka mukařovské školy Jana Novotná, co její kolegyni popsala mladá dívka. Škola na situaci vzápětí reagovala. Děti, kterým ujede autobus, teď nemusí čekat na další spoj venku na ulici.

„Mají se vrátit do školní budovy, kde je vždycky nějaký dospělý, který se o ně postará,“ popisuje nové instrukce Novotná.

Někteří rodiče si radši chodí pro děti až ke škole. Částečně je to i případ Pavly Vaughanové. Doma školáky varovala před možným nebezpečím a je teď proto docela klidná.

„Tím, že jsme tady ve vesnici a známe se maminky navzájem, tak musím říct, že si ty děti navzájem hlídáme. Takže nemám pocit nebezpečí a kromě těch nejmladších, děti nevyzvedávám,“ uvádí Vaughanová.

S odhalením pomáhají kamery

Školy v Říčanech po doporučení radnice rozeslaly rodičům e-maily s varováním před lidmi, kteří mají děti lákat do auta. Někteří učitelé taky napsali vzkazy do žákovských knížek. Situaci nejen u škol mapuje městská policie.

„Možná máme trošku více štěstí ve srovnání s jinými obcemi, že tu máme kamerový systém. Takže se ty informace snažíme dohledávat přímo online,“ říká starosta Vladimír Kořen z uskupení Klidné město.

Policie prověřuje všechna oznámení, která přijme od lidí osobně nebo se o nich dozví třeba z různých internetových diskuzí.„Do současné doby nemáme potvrzeno, že by se jednalo o jakýkoliv projev násilného jednání, nebo že by došlo ke spáchání trestného činu,“ upřesňuje policejní mluvčí Zdeněk Chalupa. Kvůli prevenci taky policisté besedují s žáky některých škol, říkají jim jak se chovat, když je osloví cizí člověk.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme