Hororové vraždění za zvuku intenzivní hudby. Sci-fi Život je hloupost, kterou si užijete

Ve hvězdně obsazeném sci-fi thrilleru stihne skupina vědců na Mezinárodní vesmírné stanici v 90 minutách objevit marťanský život, zkultivovat ho a rovnou i naštvat. Zbývající čas snímku, který splňuje všechna kritéria béčkových hororů, pak tráví marnou snahou o přežití. Dobrou noc, hvězdy, dobrou noc, nikdo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek z filmu Život

Snímek z filmu Život | Foto: Falcon

„Je těžké sledovat lidi, jak umírají jako ohňostroj,“ prohlásí ve filmu doktor David Jordan v podání Jakea Gyllenhaala, čímž letmo naznačí myšlenkovou hloubku celého díla a zároveň prozradí, co budou po zbytek stopáže nuceni dělat diváci, ať už jeho sentiment sdílí, nebo ne.

Kong: Ostrov lebek unudí už úvodními titulky. Zbytek je rozšířený trailer a kýčovitá vata

Číst článek

Šestičlenná posádka vesmírné stanice má za úkol převzít biologický vzorek z Marsu a jako první na světě zjistit, jestli se na něm nachází život. Což by nebyl sám o sobě takový problém, kdyby místní biolog nebyl přílišný šťoural a nevyprovokoval na pohled primitivního marťanského prvoka ke krvelačnému zabíjení.

Není to kdovíjak skrytá ani chytrá metafora pro neuvážený zásah do fungování přírody nebo varování před tím, kam až může vést lidská zvědavost. Život také není nijak komplikovaným snímkem. O to horší se pak zdá malá lež, které se dopustí v úvodu, kde mezi mihotavými světélky prolétává vesmírný objekt, vyhrává grandiózní hudební doprovod a herci v kontinuálním záběru proplouvají ve stavu bez tíže mezi jednotlivými částmi stanice. Ta úvodní sekvence může trvat asi 10 minut – což je i celková doba toho, kdy Život předstírá, že je kvalitním filmem.

Snímek z filmu Život | Foto: Falcon

Některé z postav tak dokonce dostanou motivaci. Gyllenhaalův už zmíněný doktor například nesnesl krutost, kterou viděl jako medik při válce v Sýrii, a tak dal přednost nepřirozenému šumu stanice kdesi na orbitu. Britský biolog Hugh Derry (Ariyon Bakare) je zase paralyzován na obě nohy a pobyt ve stavu bez tíže mu dává jedinečnou příležitost pohybovat se jako všichni ostatní.

ŽIVOT
sci-fi thriller
USA, 2017, 104 min
Režie: Daniel Espinosa
Hrají: Jake Gyllenhaal, Rebecca Fergusonová, Ryan Reynolds, Hirojuki Sanada, Ariyon Bakare, Olga Dychovičnaja
Hodnocení: 50 %

Další čtyři členové posádky pak snímku dodávají rasovou diverzitu a zásadní vklad pro splnění takzvaného Bechdel testu – jeden je vtipný, druhý platí za emočního vyděrače, protože má doma malou dceru, třetí je obětavá kapitánka a čtvrtá má tajemství. A ačkoli jsou to všichni vědečtí pracovníci, tak v tradici hororových zabijaček dělají hloupá rozhodnutí právě v těch nejméně vhodných momentech.

Béčkovitost se nezapře ani v dialozích (zejména pak ve větách typu „Hugh, hoď to na Instagram.“), ani v nadšené morbidnosti, s jakou snímek odpravuje své protagonisty. Trochu nechutným detailem je, že se přitom prostorem vznášejí tělní výměšky. Jedna z bizarnějších scén pak přímo odkazuje na ikonickou scénu z Vetřelce, což diváci ucítí až ve vlastním krku.

Nicméně i přes všechny své nedostatky zůstává Život zábavným, i když místy až přehnaně intenzivním nářezem, který podtrhuje původní hudba Jona Ekstranda, uspokojivé herecké výkony a přítomnost jedné ošklivé příšerky z Marsu.

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme