Česko obcházejí falešní zubaři, gynekologové i právníci. S vinklářením má zatočit zákon

Téma "vinklaření" se dostalo na vládní úroveň. Vinkláři jsou lidé nabízející služby, ke kterým nemají oprávnění. Může jít o falešné lékaře, lékárníky, advokáty nebo daňové poradce. Lidé si na ně stěžují u profesních komor, podle kterých se odhalí ale jen zlomek podvodníků. Odradit by je ale mohly vysoké pokuty. Zástupci profesních komor o vinklaření jednali s premiérem a dalšími ministry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: FreeDigitalPhotos.net

"Vzpomínám si na případ z Jihočeského kraje, kde byla falešná gynekoložka. Nebyla to žena, byl to muž a nebyl to lékař," vzpomíná prezident České lékařské komory Milan Kubek na několik let starý případ z Bechyně. Podvodník tam několik týdnů vyšetřoval pacientky, kterým předepisoval i léky.

Dnes komora volá hlavně po tom, aby mohla kontrolovat, koho nabírají nemocnice. "Dnes vůbec nevíme, kdo tam pracuje. Česká lékařská komora může postihnout jen své členy, ale pokud se nedovíme o tom, že je v nemocnici zaměstnán člověk, který se za lékaře vydává, nebo se k nám nepřihlásí, tak nemůžeme nic dělat," dodává Kubek.

Na podvodníky, tedy takzvané vinkláře, si stěžují i profesní organizace stomatologů, lékárníků nebo veterinářů. O desítkách až stovkách případů falešných právníků ročně mluví i Česká advokátní komora. Podvodníci většinou radí přes internet za podezřele nízké ceny.

"Pokud se jedná o právní věci - můžete přijít o majetek, celoživotní úspory. Můžete prohrát soud a tak dále. Často se jedná o velice závažný zásah práva na majetek, nebo osobní svobodu," říká místopředseda advokátní komory Robert Němec.

Podle něj jsou falešní advokáti někdy tak drzí, že hájí klienty i u soudu. Soudci si pak všímají, že nejsou na seznamu advokátů a nemají průkaz s přiděleným číslem.

"Často jsou to lidé, kteří byli vyloučeni za nějaké závažné pochybení, nebo kteří nejsou dostudovaní. Já bych takového člověka přirovnat ke sňatkovému podvodníkovi,“ dodává Němec.

Falešní ochránci práva s pokutou

Jednotlivé profesní organizace na podvodníky podávají podněty k trestnímu stíhání pro podvod, obecné ohrožení nebo kvůli neoprávněnému podnikání. Falešní právníci, exekutoři a notáři by ale už brzy mohli dostávat ve správním řízení až několikamilionovou pokutu. Novela zákona o advokacii čeká podle ministra pro lidská práva Jana Chvojky z ČSSD na finální schválení Poslaneckou sněmovnou

"Tam došlo k velkému posunu. Ještě před půl rokem byla nespokojená Advokátní komora, komora daňových poradců i notářská, tam je už spokojenost. Dejme tomu, že půlka komor už má za to, že je ta věc vyřešená. Musí ale projít ve třetím čtení. Věřím, že projde. Zbytek těch komor, tam je potřeba ještě jednat," říká Chvojka.

Odrazovat případné podvodníky od vinklářství by chtěla vysokými sankcemi nebo častějšími kontrolami hlavně lékařská, lékárnická nebo stomatologická komora.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme