Po napadení infikovaným klíštětem může i zvíře onemocnět podobnou chorobou jako člověk

23. březen 2017
Dobré odpoledne

S příchodem jara začínají žně parazitům. A nejvíc potrápí naše psy a kočky. Ve čtvrteční Poradně Regionu veterinář Přemysl Novák mluvil o tom, jak ušetřit naše domácí mazlíčky klíšťat.

I když byste to v březnu možná ještě nečekali, tak klíšťata už jsou aktivní a můžeme je najít přisátá i na kůži psů, koček, ale i dalších zvířat. Když je teplejší únor, tak dokonce začínají vylézat už v únoru a jsou i případy výskytu klíšťat v lednu.

Vyčesáním můžete zabránit klíšťatům v přisátí

Nejlepší je prevence, proto po každé procházce venku byste měli psa důkladně vyčesat. Dále prohlédněte i srst. „Chvilku trvá, než se klíště zapije. Takže je dobré ho odstranit dřív nějakým kartáčem, než se napije,“ doporučuje Přemysl Novák. Preventivně psa nevenčete ani ve vysoké trávě nebo křovinatém porostu.

Jako další prevence slouží chemické preparáty

Je dobré jednotlivé přípravky vyzkoušet, protože na každého pejska funguje trochu něco jiného. Obojky jsou napuštěné chemikáliemi, které se rozptylují po těle zvířete. I když má člověk pocit, že má pejsek obojek jen na krku, tak se látka rozptýlí po celém těle. Takže funguje opravdu celotělově. Je možné použít i kapky, které se nakapou sice na jedno místo, ale i v tomto případě se látka rozptýlí. Dále pak existují i speciální tablety.

Na klíště nikdy nesahejte holýma rukama

Při vytahování klíštěte svému domácímu mazlíčkovy postupujte tak, že použijete rukavice nebo speciální kleštičky. Klíště před vytažením nepolévejte žádným olejem. Postupně ho vytočte, je jedno na jakou stranu. Případně ho můžete i vyviklat. Důležité je, abyste ho nerozmáčkli nebo nepřetrhli. Infikované klíště může i u zvířat způsobit podobné onemocnění jako u lidí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.