Vědci z Harvardu vyvíjejí mobilní aplikaci na testování spermatu

24. březen 2017

Mužská neplodnost je skoro stejně častou záležitostí jako neplodnost u žen. Přesto je u mužů diagnostikována velmi zřídka. Důvody jsou různé, od společenských předsudků až po ty socioekonomické. Vyšetření se totiž musí provádět v laboratoři a to ručně nebo pomocí drahé počítačové technologie. Díky výzkumníkům z Harvardu by brzy mohl stačit obyčený mobil.

Pokroky u mobilních telefonů, jejich dostupnosti, výpočetní kapacity, paměti i výkonného fotoaparátu z nich dělají nástroj, který se postupně zabydluje i v péči o zdraví. Některé aplikace vyžadují připojení k externímu zařízení, jiné si vystačí s výkonným fotoaparátem.

Myšlenka na mobilní aplikaci pro testování mužského semene slibuje velmi jednoduché použití. Stačí nástavec, který známe například z přídavných objektivů, mobilní telefon a jednorázové sklíčko.

Testování spermatu pomocí mobilního telefonu


Neplodnost celosvětově zasahuje až 12 % mužské populace a je důsledkem nejrůznějších vlivů, od zdravotních problémů po životní styl každého člověka.

Nástavec na fotoaparát je možné vyrobit na 3D tiskárně a celkové náklady na výrobu včetně LED přisvícení a jednorázového sklíčka vyčíslili vývojáři v přepočtu na 100 Kč a vykázalo 98% spolehlivost vyšetření. Běžně používané zařízení CASA vychází na desítky tisíc dolarů.

V současnosti se kromě manuálního počítání spermií používá také analýza spermatu pomocí počítače (Computer Assisted Semen Analysis). I ta ale vyžaduje snímek z mikroskopu a zkušeného technika. Existují i další, méně nákladné metody, které sice dokáží změřit koncentraci spermií, nevypoví však nic o jejich mobilitě.

autor: ČRo
Spustit audio