Zákon o mobilní operátorech se podaří schválit, tvrdí Mládkův nástupce Havlíček

Jiří Havlíček z ČSSD bude novým ministrem průmyslu a obchodu. Do funkce ho navrhl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD za odvolaného spolustraníka Jana Mládka. Havlíček dosud v resortu působil jako náměstek. Během následujících měsíců jej čeká především řešení mobilních operátorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým ministrem průmyslu a obchodu by měl být Jiří Havlíček.

Novým ministrem průmyslu a obchodu by měl být Jiří Havlíček. | Zdroj: ČTK

S Havlíčkovým jmenováním souhlasí i prezident Miloš Zeman. V televizi Barrandov, řekl, že je rád, že novým ministrem bude právě Havlíček. Zeman se s ním sejde příští týden a jmenovat by ho mohl o týden později.

Havlíčkův předchůdce skončil ve funkci kvůli drahým mobilním tarifům. Podle bývalého člena rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřeje Malého bude jedním z hlavních úkolů nového ministra prosadit zákon o elektronických komunikacích.

Existuje ještě prostor pro tento zákon?

Nepochybně dá a udělám pro to, pokud budu jmenován ministrem, maximum.

Máte nějaký konkrétní plán?

Plán je jednoznačně nastavený. První čtení tohoto zákona proběhne na začátku dubnové schůze Poslanecké sněmovny a přepokládám, že se podaří zkrátit lhůty na jeho projednání na dvacet dní. Doufám, že tato dohoda, která byla domluvena za účasti pana premiéra, bude dodržena ze strany představitelů poslaneckých klubů.

Je z vašeho pohledu možné víc usměrnit chování mobilních operátorů nebo je potřeba spoléhat spíše na zákazníky a chování trhu?

Trh nepochybně hraje roli, ale my věříme, že tato novela přispěje k tomu, že budou práva spotřebitelů posílena.

Ve vašem funkčním období možná skončí intervence České národní banky. Může změna kurzu vůči euru přinést nějaké problémy?

Myslím, že v tuto chvíli nemůže nikdo s jistotou říct, co změna kurzu, respektive opuštění kurzového závazku, přinese. Doufáme, že se situace uklidní a podpora exportu zůstane.

Nakolik se toto období může využít k tomu, aby se i české mzdy blížily k západním? Protože třeba v automobilce Škoda mají dělníci už skoro 40 tisíc korun, jinde se ale sotva blíží k průměrné mzdě. Porostou mzdy v průmyslu?

Já věřím, že ano. Zdá se, že ekonomika bude pokračovat ve svém růstu. Daří se i českému průmyslu, takže věřím, že s tím bude pokračovat i růst reálných mezd.

Jiří Chum Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme