Ne volební turistice. Bulharští nacionalisté opět zablokovali přechody s Tureckem

Hraniční přechody s Tureckem opět zablokovali stoupenci bulharských nacionalistů. Chtějí tak zabránit příjezdu autobusů s bulharskými Turky, kteří se chystají vrátit do vlasti a hlasovat v nedělních předčasných volbách. Podpora Ankary jedné z bulharských protureckých stran vyvolala diplomatickou roztržku mezi Bulharskem a Tureckem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bulharští nacionalisté zablokovali hranice s Tureckem

Bulharští nacionalisté zablokovali hranice s Tureckem | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

S bulharskými vlajkami a prapory tří nacionalistických stran sdružených ve volební koalici Sjednocení vlastenci zablokovalo několik desítek lidí hraniční přechod Kapitan Andrejevo na dálnici vedoucí do Istanbulu.

Z Turecka pouštěli do Bulharska jen osobní auta. Na bariérách s transparenty měli napsáno: „Ne volební turistice“ nebo „Konec vměšování se Turecka do voleb“.

Podle pana Alexandra si turecká vláda koupila hlasy bulharských Turků a ti mají volit protureckou stranu s názvem DOST. Nacionalisté ale nechtějí, aby bulharské volby ovlivňovali Turci. V Turecku žije asi 400 tisíc lidí s bulharským občanstvím.

Kvůli nabádání bulharských Turků jedním z ministrů turecké vlády k hlasování pro stranu DOST, Sofie dočasně stáhla svou velvyslankyni v Ankaře.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme