Technická správa komunikací je stále bez dotací. Ministerstvu neodeslala dokumentaci k zakázkám

Pražská Technická správa komunikací (TSK) stále nedostává státní dotace. Před dvěma týdny je zmrazilo ministerstvo dopravy. Reagovalo tak na zásah kriminalistů v organizaci. Ti prověřují zhruba třicet veřejných zakázek, které se týkají například modernizace technologií v Těšnovském tunelu nebo systému řízení křižovatek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technická správa komunikací - logo

Technická správa komunikací - logo

Ministerstvo dopravy na letošek schválilo pro Technickou správu komunikací zhruba 300 milionů korun. Teď čeká, až TSK pošle dokumenty k prověřovaným zakázkám. Dokud nebude jasné, že mezi nimi nejsou stavby placené ze státních dotací, peníze úředníci nepošlou.

„Samozřejmě nemáme zájem na tom, abychom to protahovali, abychom Praze komplikovali život. Nicméně chtěli jsme se dozvědět, jaká je situace, jestli se to neváže náhodou i na naše zakázky,“ říká mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Kriminalisté v kauze TSK podle státního zástupce Jiřího Pražáka obvinění zatím nerozšířili. Dál se týká tří lidí a jedné firmy. Z policejního protokolu, do kterého nahlédli reportéři Radiožurnálu, vyplývá, že hlavním podezřelým je náměstek správy komunikací Ladislav Pivec. Ten v minulosti organizaci řídil. Původní informace Českého rozhlasu o jeho obvinění se zatím nepodařilo ověřit.

Protikorupční razie: u technické správy jde o dlouhodobý systém, míní policie

Číst článek

Státní zastupitelství i policie na případ uvalily embargo. A případ nekomentuje TSK a ani sám Pivec nereaguje na telefony a textové zprávy. Přesné informace ke kauze nemá ani magistrát, pod který TSK spadá. „Až poté co jsme vyrozuměni o tom, co se stalo, můžeme něco dělat. V tuto chvíli tam nebylo nic, co by Praha měla mít předloženo, na základě čeho by Praha měla konat,“ říká náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD.

On sám by měl podklady od TSK dostat příští týden. Odvolat pověřeného ředitele správy Jiřího Sládka se kvůli policejnímu vyšetřování nechystá. „Vyvozovat v organizaci, jejíž činnost končí v zásadě během příštích deseti dnů, personální důsledky je poměrně složité. Máte tady presumpci neviny,“ dodává Dolínek.

Magistrát dokončuje převod firmy na akciovou společnost. Pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO chce, aby zakázky v organizaci prověřil audit. „Myslím si, že vzhledem k objemu peněz, které měla k dispozici příspěvková organizace, je to nasnadě, abychom předešli případně dalšímu překvapení, že v ostatních částech nebylo řízení v pořádku,“ vysvětluje Krnáčová. Kdy magistrát audit zadá, zatím není jasné.

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme